Задържан е иманяр с уникални артефакти

Криминалисти иззеха от иманяр уникални монети, пръстени, печати, медальони с културно-историческа ценност.

Операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности е осъществено от служители на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР-Бургас. 

Акцията е продължила  близо едно денонощие, задържан е 60-годишев мъж с инициали Д.Д. от село Съединение, община Сунгурларе, съобщиха от местната полиция. 

От дома на задържания в специално пригоден тайник са намерени и иззети 666 монети и други артефакти - пръстени, печати, пломби, медальони. 

Констатирано е, че културно-историческите ценности са събирани години наред, като мъжът извършвал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе.

Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество. 

За извършване на незаконната си дейност иманярът използвал металдетектори и друга техника. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона. 

Полицейските служители разполагали с данни, че артефактите ще са обект на трафик зад граница (най-вероятно в Германия), поради което инициирали операция по предотвратяване изнасянето зад граница на културно-историческите ценности. 

Всички ценности ще бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей - София и Регионалния исторически музей - Бургас.

Д.Д. обяснил, че със сумата от евентуалната им продажба щял да финансира  създаването на нарочна карта на местата, където са открити и за частен музей, в който да се излагат намерените ценности. Мъжът искал да развие мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини