Климатолог: Тази зима ще е по-студена от миналата

Сегашната зима се очертава да бъде нормална, но с по-ниски температури от зимата на 2015-2016 година, която беше топла зима.

Това заяви в интервю за БТА климатологът доц. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Астрономическата зима настъпи у нас в 12 часа и 44 минути на 21 декември.

Доц. Рачев коментира, че миналата зима - през 2015-2016 година, беше аномално топла и може би ще остане една от най-топлите зими в последните 15 години. 

Сняг по Коледа и Нова година няма да има, очаква ни сухо време и сух студ по празниците

Сняг по Коледа и Нова година няма да има, като това е прогнозата засега, обяви доц. Георги Рачев. Според него обаче "напълно е възможно да прехвърчи някоя снежинка и някъде да се образува един сантиметър сняг, но съществени снеговалежи, навявания и преспи въобще не се очертават до този момент". Очаква ни сухо време и сух студ по празниците, прогнозира климатологът.

Той отбеляза, че според дългосрочните прогнози "декември върви в нормата по отношение на температурата на въздуха". Засега месецът е изключително сух - тук обаче прогнозата не се сбъдна, тъй като в над две трети от България практически не е валяло. Така се очертава да бъде по Коледните и по Новогодишните празници, с почти незначителни валежи в периода между 27 и 29 декември, каза доц. Георги Рачев.

Какво време да очакваме през януари и февруари в България? 

Дългосрочните прогнози за януари показват, че ще има едно повторение на декември - или се очакват нормални температури, но валежите ще бъдат по-малко от нормалното за месеца, заяви доц. Рачев.

Той отбеляза обаче, че дългосрочните прогнози "страдат" от голяма доза субективност при анализа, защото, ако се случи т. нар. комбинирано влияние - един средиземноморски циклон от юг и високо атмосферно налягане от север-североизток над България, над целия Балкански полуостров падат сериозни валежи. Надявам се такава синоптична обстановка да има поне един-два пъти през януари, коментира климатологът.

Според доц. Рачев февруари също се очаква да е нормален месец по отношение на температурите, като засега дългосрочната прогноза е дори да бъде малко по-топъл от обичайното. Очаква се февруари да бъде с нормални валежи.

"Това, че всичко е в рамките на нормалното е съвсем естествено, като прогноза, което пък не означава, че няма да има мъгли, с поледици и дни с по-високи или с по-ниски температури", посочи преподавателят по климатология в СУ.

Между 20 и 25 януари 2016 г. у нас бяха отбелязани съществени температурни рекорди, припомни доц. Георги Рачев. Той уточни, че тогава температурите в България достигнаха до минус 15 и до минус 20 градуса, а около 24 и 25 януари температурите "слязоха" до минус 24 градуса. Тези температури "бяха факт", въпреки че зимата през миналата година беше много топла и с температури над нормата, обобщи климатологът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини