Лавров: Убицийте на Карлов няма да подкопаят отношенията ни

Поръчителите на убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на двустранните отношения.

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано изявление в същия дух разпространи официална Анкара.

Убиецът вече бе идентифициран като 22-годишния полицай от отряда за борба с безредиците Мевлют Мерт Алтънташ. Той бе ликвидиран. При стрелбата леко бяха ранени трима турски граждани.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва.

Турският министър съобщи, че ще има двустранна среща с руския си колега днес. Тя ще се състои преди преговорите в руската столица за Сирия във формат Русия-Турция-Иран.

Руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм са обсъдили убийството на Андрей Карлов в телефонен разговор, предаде още ТАСС, като се позова на пресслужбата на руското правителство.

Йълдъръм казал, че организаторите на покушението са имали за цел да подкопаят нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да усложнят съвместните им усилия за уреждане на регионални конфликти.

Медведев заявил, че убийството е причинило "извънредна ситуация в международните отношения".

Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на руския посланик в Турция, предаде Ройтерс.

Той определи покушението като терористична атака. Съветът за сигурност подчерта необходимостта от изправяне на организаторите, извършителите и спонсорите на терористични нападения пред съда.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди убийството, предаде АФП. Той определи покушението като "безсмислен терористичен акт".

Сирия осъди убийството. Тази "терористична атака" показва необходимостта от борба с тероризма, заяви представител на сирийското външно министерство, цитиран от държавната агенция САНА.

Убиецът на руския посланик в Турция посочи като една от причините за покушението ситуацията в северния сирийски град Алепо, посочи ДПА.

Скоро след като бе избран и официално за президент на САЩ, Доналд Тръмп осъди убийството на руския посланик в Турция, предадоха световните агенции.

В комюнике Тръмп поднесе съболезнования на близките на Андрей Карлов.

Бъдещият президент каза, че убийството е било извършено от "радикален ислямски терорист". Това "е нарушение на всички правила на цивилизования ред и трябва да бъде осъдено от всички", подчерта той.

Тръмп от няколко месеца призовава за подобряване на отношенията на САЩ с Русия, припомня Франс прес.

Петима арестувани във връзка с атентата

Петима души са били задържани в Турция във връзка с убийството на руския посланик в страната Андрей Карлов, предаде ТАСС, като се позова на телевизия НТВ.

Арестувани били майката, сестрата и бащата на нападателя Мевлют Мерт Алтънташ, както и още двама души.

Роднините на убиеца ще бъдат доведени от град Сок, в западния окръг Айдън, за разпит в столицата Анкара. От тях са били иззети електронни устройства.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини