Атентатът в Кайсери е свързан със Сирия, според Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че терористите, извършили сутрешния атентат в Кайсери не може да не са свързани с положението в Сирия и в Ирак.

"Турция е на прицел на терористичните групировки и специално на сепаратистката терористична групировка Кюрдска работническа партия /ПКК/. Начинът на извършването на атентатите и целта е да попречат на просперитета на страната, да насочат нашата енергия в друга посока и да всяват страх и напрежение в обществото", посочи той, цитиран от БТА.

Кайсери до този момент се смяташе за един от най-спокойните градове на Турция, досега там не е имало терористичен акт, посещава се от много богомолци, счита се за център на учението на Мевляна за равенство и братство между хората.

В Кайсери е дислоцирана една от най-елитните бригади на турската армия от командоси, специално подготвени за операции срещу ПКК, която е извършила десетки операции срещу терористите.

В същото време в града днес се провеждат възпоменателни церемонии по случай годишнината от смъртта на Мевляна и в града са пристигнали много гости. 

"Днешният бомбен акт е отмъщение от страна на ПКК, а от друга страна известно беше, че днес премиерът Бинали Йълдъръм с много гости щеше да пребивава в града и така терористите са целели с "един куршум да убият два заека", смята анализаторът Озан Юксел. 

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че независимо от атентата ще направи планираното посещение в Кайсери. 

Полицията провежда мащабна операция и в други провинции - Газиантеп, Шанлъурфа, откъдето се смята, че са дошли терористът или терористите, извършили атентата. 

Междувременно прокюрдската Демократична партия на народите огласи декларация, с която осъди терористичния акт в Кайсери и призоваха за спиране на терора. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    08:34, 18 дек 2016
    По-скоро е свързан със самия ердоган.
Последни новини