Как да избегнем опасностите на студа и заледяването

Не ходете под покривите на домовете, защото съществува опасност ледените висулки да се откъснат и да паднат върху вас Студът и заледяването са главната причина за повечето контузии през зимните месеци. 2/3 от травмите са счупвания или навяхвания заради подхлъзване и падане. На второ място са изгарянията от студа.

Поледицата създава най-големите неприятности и затова със започването на минусовите температури е добре да сте подготвени за нейните изненади.

Обувките

Необходими са ви обувки с качествена подметка (гьон или с микропори), които не са на висок ток. Ако имате съмнения, че ще се чувствате устойчиви, залепете върху тока лейкопласт или го закрепете на кръст върху подметката.

Падането

Травматолозите знаят, че повечето травми се получават поради това, че хората не умеят да падат и да вървят по хлъзгав път. Колкото и да бързате, трябва да вървите бавно, като стъпвате върху цялото си стъпало (което е по-лесно с ниски обувки).

Ако се подхлъзнете и усетите, че залитате, приседнете, за да намалите височината при самото падане. Освен това по този начин ще си дадете макар и малък шанс все пак да се задържите на краката си.

В момента на падане напрегнете мускулите си, свийте се, а след като докоснете земята, пробвайте да се търкулнете - така ще намалите риска от травма.

Ръцете

При ходене в никакъв случай не вървете с ръце в джобовете. Това вреди на равновесието. Ако е студено, разбира се, носете ръкавици. Най-добрият вариант е ръцете ви да са свободни, т.е. да не носите никакви чанти. Раницата е идеален вариант, както и чантата, която се носи на рамо.

Автомобилите

Не вървете близо до уличното платно. Колата също може да поднесе и да излезе на тротоара. Не пресичайте на забранени места - при поледица автомобилът спира много по-бавно, тъй като снегът увеличава спирачния път.

Не ходете и под покривите на домовете, защото съществува опасност ледените висулки да се откъснат и да паднат върху вас.

Измръзванията

Не мислете, че те са възможни само при силен студ. Измръзване може да се получи и при температури около и дори над нулата - при силен вятър, при продължителна неподвижност, поради тесни и мокри обувки, особено ако вашият организъм е отслабнал след някаква болест или загуба на кръв.

Измръзването всъщност е термично изгаряне в резултат на студа. Най-опасни са измръзванията на носа, ушите и краката, които са особено чувствителни. Проблемът с задълбочава, ако те изгубят своята чувствителност и изтръпнат поради продължителното въздействие на ниските темпреатури.

Измръзването има няколко стадия:

1-ва степен - измръзналите части на тялото побеляват, отичат и изгубват частично своята чувствителност. При влизане на топло те посиняват. Не се тревожете - последствията са обратими. Кръвообращението се възстановява и нормализира изцяло най-късно до няколко дни, сърбежите и лющенето на кожата престават.

2-ра степен - поразена е повърхността на кожата. При затопляне тя става яркосиня, по нея се образуват мехури, пълни с течност. Частично кожата може да съхрани своята чувствителност, но пострадалият страда от треска и повишена температура на тялото. Кръвообращението се възстановява, но бавно. След няколко седмици кожата зараства и по нея не остават никакви белези.

3-та и 4-та степен - те са най-опасни. Съпроводени са с отмиране на тъканта и риск от гангрена. На практика тези две степени не са характерни за населените места, където човек винаги може да намери къде да се стопли или скрие от вятъра.

При изгубването на чувствителността на някоя част от тялото лекарите препоръчват нейното незабавно разтриване. Най-добре е това да става със сух вълнен плат. У дома за целта можете да използвате спирт или някакъв алкохол - така ускорявате кръвообращението и повишавате температурата на мястото.

Можете да останете и половин час в топлата вана, но помнете, че температурата на водата не трябва да превишава 40 градуса. Стоплете тялото си и отвътре с чаша горещ чай или мляко, в краен случай алкохол, но в умерени количества.

Независимо от степента на измръзване обаче най-добре потърсете помощ от лекар.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини