Следствените действия в Хитрино приключиха, местят цистерните

Следствените действия в Хитрино приключиха, предстои преместването на цистерните. Това стана ясно в края на четвъртия ден след като товарен влак дерайлира в селото, вследствие на което 7 души загинаха, 29 бяха ранени, а част от селото – разрушено.

Дванайсетте цистерни са обработени до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Прокуратурата е приключила първоначалния оглед, свършила си е работата към момента и е разрешила да се продължи с по-нататъшните действия. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров високата скорост остава основна версия за инцидента в Хитрино. Той отбеляза, че високата скорост не е единствената работна хипотеза на следствието, а се работи по всички възможни версии. На този етап разследващите органи изключват вероятността за наличието на пряк умисъл при причиняването на инцидента. За установяване на причините ще бъде проведе комплексна железопътна експертиза, която ще се осъществи от специалисти в областта на железопътния транспорт. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по сметката на Хитрино вече има преведени 5 млн. лева, 5 млн. чакат по социалните програми, а 10 къщи ще се направят безвъзмездно. По думите на премиера домове ще бъдат възстановени до пролетта. Борисов обяви, че всички огнеборци и полицаи, участвали в операциите по отстраняване на последиците от инцидента, ще бъдат наградени.

Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България, обяви, че на извънредно изпълнително бюро на Камарата е било решено 10 къщи да бъдат изградени безвъзмездно от фирми-членове на Камарата. Към тази инициатива са се присъединили и от Съюза на архитектите, които безвъзмездно ще изработят проектите.

За три дни националната кампания на БЧК в подкрепа на пострадалите в Хитрино набра над 1,3 млн. лв. Членовете на ръководството на ДПС дариха декемврийската си заплата за Хитрино. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че 40 хил. лв. от декемврийските заплати на депутатите от ПГ на "БСП лява България" ще бъдат дарени за Хитрино.

В четвъртък сутринта започва с изтеглянето на цистерните от селото, като вероятно процедурата ще отнеме 4-5 дни, ако върви по план. След изваждане на хоризонтално безопасно място на всяка една от цистерните , ще бъде направен окончателен оглед от страна на следствието и прокуратурата. Цистерните ще бъдат преместени на максимално безопасно разстояние от населено място, където им предстои допълнителна и последна фаза на обработка с азот, което да позволи транспортирането им на дълго разстояние.

28 пожарникари и спасители остават на дежурство да обезопасяват местопроизшествието. Междувременно те ще имат и други задачи, които да изпълняват през нощта. Все още изтича газ от една от цистерните, поради което в ниските места, особено в избените помещения от северната страна на селото е възможно наличието на газ.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини