Насилие избухна след мирен поход в центъра на Атина

Маскирани демонстранти хвърлиха запалителни бомби и изстреляха фойерверки по време на сблъсъци с гръцката полиция в столицата Атина.

Безредици избухнаха в центъра на гръцката столица, като десетки младежи хвърляха коктейли Молотов срещу полицаи след мирен поход в памет на убит от полицията тийнейджър преди осем години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полицаи от силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да удържат тълпата, която издигна барикади около Атинския университет в квартал Екзархия - традиционно място за протести, които често преминават в насилие.

Не се съобщава за ранени и за арести. 

По-рано вчера около 1500 анархисти и други демонстранти преминаха в мирно шествие през центъра на Атина, за да протестират срещу убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос през 2008 г.

Младежът бе застрелян от полицията, което предизвика масови безредици. Оттогава всяка година паметта на младежа се почита с демонстрации, като в много от случаите при тях има сблъсъци с полицията. 

Фаталната стрелба по Александрос Григоропулос, година преди началото на икономическата криза в Гърция, предизвика най-тежките бунтове, виждани в южната ни съседка от десетилетия. Протестите тогава продължиха със седмици. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини