Анонимните алкохолици: 40% от българите злоупотребяват

В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите достигат 40%, съобщиха от Анонимни алкохолици в България.

На 5 декември се навършват 27 години от първата сбирка на Анонимни алкохолици у нас. Тя е проведена през 1989 г. в столичната клиника за интензивно лечение на нервни болести, намираща се на Четвърти километър.

От тогава 15 града в страната приемат срещи на Анонимните алкохолици. Общо 25 групи си правят сбирки, за да обсъждат проблемите, които имат, показват данни на организацията. Вече има сформирани групи на АА в затворите в Плевен, София, Стара Загора, както и в психиатричните клиники в Раднево и Суходол. 

Анонимни алкохолици в България работи в тясно сътрудничество с общопрактикуващи лекари, психолози, психиатри, токсиколози, с общинските центрове за превенция и някои пробационни служби. 

Като цяло, 90% от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7% се пристрастяват т.е. стават алкохолици.

Злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е в основата на повече от 50% от фаталните ПТП и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания). 

41% от битовите травми и трудовите злополуки са следствие от прекомерна употреба.

Всяка година над 2000 семейства у нас престават да съществуват поради системно пиянство.

Лекарство против болестта алкохолизъм до ден днешен не е открито. Нито терапия, която да поддържа дългосрочна ремисия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини