Лавров: САЩ и НАТО съзнателно повишават напрежението!

Действията на САЩ и НАТО на така наречения източен фланг създават твърдото впечатление, че САЩ и алиансът съзнателно продължават да повишават градуса на напрежението. Това заяви министърът на външните работи на Русия в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера", предаде ТАСС.

"Днес наблюдаваме безпрецедентно след края на Студената война увеличаване на военния потенциал, засилване на военното присъствие и на инфраструктурата на НАТО по така наречения източен фланг на алианса с цел оказване на военно-политически натиск върху нашата страна", каза Лавров.

Той заяви, че край руските граници се провеждат бойни учения на страните от НАТО, които често пъти носят "откровено провокативен характер". Под предлог за някаква митична заплаха "заплаха от изток" в Централна и Източна Европа се разполагат американски войски и тежка военна техника, появяват се нови елементи от команднощабната структура на алианса, каза руският външен министър.

Той посочи, че на срещата на НАТО във Варшава по същество е бил одобрен дългосрочен курс на по-нататъшно засилване на военния компонент на блока. "Създава се твърдото впечатление, че САЩ и НАТО съзнателно продължават да повишават градуса на напрежението", заяви Лавров.

С оглед на създалото се положение Русия е принудена да взема съответни мерки, за да укрепва отбранителната си способност и националната си сигурност и тя прави това на своя собствена територия, за разлика от САЩ и други страни, които прехвърлят войски в граничещи с Русия държави и "извършват провокативни военни демонстрации" край нейните граници, посочи шефът на руската дипломация.

Той заяви, че Москва е готова на диалог с НАТО, но само на равноправна основа.

Коментирайки руско-американските отношения, Лавров заяви, че Москва се надява, че администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп няма да повтаря грешките на предшествениците си, целенасочено разрушили двустранните отношения. "Ние, разбира се, положително възприехме нагласата на Доналд Тръмп за развитие на отношенията между нашите страни", каза руският външен министър.

Ще са необходими сериозни усилия и от двете страни за преодоляване на "разрушителните последици от антируския курс на администрацията на Барак Обама", посочи Лавров и припомни, че "както каза президентът Владимир Путин", Русия е готова да извърви своята част от пътя, за да върне руско-американските връзки в "устойчива траектория".

По въпроса за Сирия Лавров каза, че Русия призовава западните си партньори да се откажат от "геополитическо инженерство". Сирийският конфликт може да бъде решен само от самите сирийци, като се уважават суверенитетът и териториалната цялост на Сирия, заяви руският външен министър.

Лавров пристига днес на двудневно работно посещение в Италия, по време на което ще участва и в международния форум "Средиземноморски диалози", ще има и срещи във Ватикана.

/БТА/

Коментари в сайта

Последни новини