Затвор за всеки в Азербайджан, клеветил президента онлайн

Азербайджанският парламент криминализира оклеветяването онлайн на президента. Това деяние ще се наказва със затвор, съобщи Ройтерс.

Тъй като почти всички традиционни медии в Азербайджан са строго контролирани от правителството, социалните мрежи се превърнаха в място, където може да се изрази критично мнение. Икономиката на страната пострада от спада на цените на петрола на световните пазари и от обезценяването на местната валута.

Клеветата онлайн по принцип е криминализирана в Азербайджан още преди три години, но в действащия закон не се споменава изрично клеветата срещу президента. Вчера парламентът прие законодателни промени, с които се налагат глоби в размер до 1500 маната (860 долара) и лишаване от свобода до три години за оклеветяване на президента онлайн, включително чрез коментари , написани под фалшиви имена и акаунти.

Европейски институции и правозащитни организации обвиняват Илхам Алиев, лидера на богатата на петрол бивша съветска република, че затяга контрола над медиите и ограничава свободата на словото и призоваха президента да отхвърли закона.

(БТА)

Коментари в сайта

Последни новини