Хага с предложение: Да отнема паспорти на джихадисти

Нидерландия представи закон, който ще даде възможност за отнемане на паспортите на джихадистите, които имат двойно гражданство. Но Съветът на Европа се обяви категорично против предложените планове, които - ако бъдат приложени - може да доведат до дискриминация на определени социални групи, пише британският вестник The Daily Express.

Латвийският комисар по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс се опасява, че ще се стигне до "дискриминация, заклеймяване и отчуждаване на някои социални групи", ако на плановете на Хага бъде дадена зелена светлина.

Едно от най-критикуваното от Съвета дава възможност положение в закона дава право на нидерландското вътрешно и правосъдно министерство да отнемат свободата на движение на лицата, заподозрени в тероризъм, без това да изисква намесата на съдия. Нидерландците също искат да дадат на разузнаването и службите за сигурност допълнителни правомощия да шпионират хората.

Според Муйжниекс превенцията е ключът към борбата с тероризма. Той предупреди, че някои от предложените мерки вероятно са в конфликт със спазването на човешките права.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини