Стюарди сменят полицаите по стадионите ни

Стюарди ще сменят полицаите по стадионите, които охраняват футболните мачове и другите спортни мероприятия. Това е заложено в "План за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016 – 2018 г.", публикуван на официалната страница на МВР.

Според него до края на 2017 година трябва поетапно да се въведе стюардинг при обезпечаване на сигурността на спортни мероприятия, а полицията да бъде изведена от спортните обекти. В София вече това се прилага, очаква се моделът да започне да действа и в цялата страна.

Основната идея е да бъде намалена агресията сред футболните привърженици.

"Когато запалянковците виждат полицаи с щитове, това неминуемо води до ескалация на напрежението. Освен това стопаните на спортните обекти трябва да обезпечават сигурността както на съоръженията, така и на привържениците. Така е в цяла Европа. Опитваме се и у нас да наложим този модел", обясниха от МВР.

Оттам вече са приели среща с представители на УЕФА, които също са настояли за този начин на работа при провеждането на спортни мероприятия. Това обаче не означава, че полицията няма да си върши работата, предупредиха от МВР. Униформените ще обезпечават реда и безопасността по време на срещите и при необходимост ще се намесват. Те обаче ще са извън стадионите. Тяхното присъствие няма да се забелязва покрай терена.

Проблемът не е толкова във физическата охрана.

Повечето съоръжения трябва да имат камери, по които ние да разпознаваме проблемите лица и да ги извеждаме. Оборудването обаче нито е с необходимото качество, нито е достатъчно, обясниха още от МВР. Оттам поясниха, че от години се опитват да въведат видеонаблюдение, което да е свързано с полицията, но такова така и не е направено.

От полицията са категорични, че налагането на новата практика не е свързано с финансите, въпреки че от клубовете се оплаквали от цените. 24 лева на час струва офицер от полицията на футболен мач. 18 лева пък е тарифата на сержантския състав, като и двете суми са с включен ДДС. Така един "лек" мач излиза минимум 4000 лева на клубовете, защото минималният престой на охраната е 4 часа. Заради това отборите масово се отказват от униформените и минават на частни фирми. Доста от тях са натрупали и сериозни задължения към МВР.

Гл. инспектор Катерина Лазарова, началник-сектор в "Национална полиция", обясни пред "Монитор", че България е единствена в Европа, където не се ползват стюарди.

"Нашите усилия са насочени натам да превърнем мачовете в едно празнично събитие, а не в бойно поле", обясни още тя.

По думите й МВР иска да въведе този начин на работа и охрана на футболните срещи отдавна, пречките обаче са правни. 

Въпреки новия тип на охрана на мачовете полицията също ще обезпечава сигурността, но няма да е на стадиона.  "Стараем се това да стане възможно най-бързо, тъй като дори в Сърбия е въведена тази система и тя дава резултати", обобщи Лазарова.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини