Майката поиска 200 000 лв. за побоя над 3-годишния Христо

Започна делото срещу Патрик Първев и Александър Донев, обвинени в опит за убийство на 3-годишния Христо. Майката на детето иска 200 000 лв. обезщетение.

Невена Велинска настоява да получи по 100 000 лева от двамата младежи, които наела да се грижат за малкия й син, а те го пребиха.

Искът бе предявен от адвоката й, самата тя не присъства на заседанието, тъй като е в чужбина, предаде "24 часа". 

Христо Велински бе приет на 20 юли м.г. в "Пирогов" в кома, с мозъчен кръвоизлив и други множество наранявания. Установено бе, че момченцето е пребито от двамата си гледачи - Александър Донов и Патрик Първев, в столичния кв. "Зона Б-19".

Майката на детето е цигуларка и през лятото на 2015-а г. свири в чужбина. Тогава тя поверява детето си на Александър, чийто баща Светозар познавала от 20 години, стана ясно в съдебната зала. 

Александър се грижел за малкия Христо заедно с приятеля си Патрик. Според обвинителния акт, докато гледали детето, те често го наказвали и така се стига до фаталната вечер на 20-и юли 2015-а г., когато детето изпада в безпомощно състояние и Патрик и Александър започват панически да търсят помощ от съседите. 
Детето е спасено благодарение на медиците от "Пирогов", каза прокурорът по делото, докато представяше обвинителния акт. 

Двете момчета са задържани веднага и оттогава са в ареста, като отказват да дават обяснения за случая. 

Момченцето вече е на 4 години и в момента е при баща си в Пловдив. Както коментира адвокатът на майката, това е единствената хубава последица от трагедията преди години, защото заради случая бащата е припознал детето и вече се грижи за него, предаде БНР. 

Бащата на подсъдимия Александър Донов - Светлозар, каза в съда, че с Невена Велинска се познавали от много години. Първоначалната уговорка за гледане на Христо била той да бъде воден сутрин на детска градина и прибиран вечер. Тези неща били уговаряни между Невена и Александър, но в присъствието на баща му, предаде БТА 

Александър се преместил да живее в дома на Невена, за да може да се грижи за детето и през нощта. 

Светлозар разказа за случай, в който Христо получил пристъп. Говорили с майката, а тя обяснила какви лекарства да бъдат дадени на детето. В деня, в който детето било закарано в "Пирогов", Александър се обадил на баща си и казал, че детето гледало в една точка и не реагирало. Станало дума, че Христо бил паднал, но подробности около инцидента Светлозар не си спомни.

Делото продължава с разпит на свидетели.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини