Мароканска телевизия учи жените как да крият синини с грим

Мароканска държавна телевизия излъчи клип, който учи жените как да прикриват с грим следи от домашно насилие. 

Във видеото, излъчено по Канал 2M гримьорка демонстрира как най-добре жените да поставят грим върху лицата си, за да скрият синини и други следи от удари по лицата си с грим, както и как да направят грима си достатъчно дълготраен, за да не се покажат синините по лицата им през деня. 

"Надяваме се, че тези трикове ще ви помогнат в ежедневието ви", казва водещият в края на клипа. 

Излъчването на видеото предизвика остра реакция, а критиците подчертаха и факта, че показването му съвпада с Международния ден за елиминиране на насилието над жени. 

Темата беше коментирана и в социалните медии, където потребителите изразиха притеснение, че излъчването на подобно видео ще накара жените да възприемат домашното насилие като нещо нормално, като обичайна част от една връзка, както и че е по-добре да прикрият следите от насилие, отколкото да подадат сигнал.

Хиляди жени подкрепиха подписка, в която се настоява насилието над жените да бъде осъдено от властите, а телевизията официално да се извини и да ѝ бъде наложена глоба. 

След негативната реакция телевизията премахна клипа от сайта си и написа на страницата си във Фейсбук, че клипът е бил в резултат от грешна преценка, като се има предвид деликатността на темата за насилието над жените. 

Изявлението обаче също беше посрещнато с критики. Активисти го обявиха за неадекватно, тъй като според тях много жени са видели клипа, но голяма част от тях няма да могат да прочетат изявлението, защото са неграмотни. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини