Съдът остави в ареста петима от задържаните за бунта в Харманли

Съдът остави в ареста първите петима от 18-те задържани афганистанци, обвинени за бунта в центъра в Харманли. Съдът прие, че е налице обосновано предположение, че младите мъже, които са между 20- и 30-годишни, са участвали в размириците и са проявили особена дързост и цинизъм, има опасност да повлияят на свидетелите, ако бъдат освободени, и могат да извършат друго престъпление.

От първите петима от 18-те задържани, които се изправиха пред съда, само един призна, че е участвал в бунта миналия четвъртък, но отрече да е хвърлял камъни. Всички останали отрекоха да са били сред протестиращите.

Адвокатите им поискаха от съда те да не бъдат постоянно задържани, защото няма достатъчно събрани доказателства, няма опасност те да се укрият, защото центърът в Харманли е вече от закрит тип, а престъплението, в което са обвинени, не е тежко и не налага най-строгата мярка за неотклонение.

Според прокуратурата има данни, че задържаните са извършили и други престъпления, за които разследването продължава. Обвиняемите са афганистански граждани и нямат постоянно пребиване в България. "Това води до изключително положение и реална опасност да се укрият или да извършат други престъпления", заяви още прокурор Маргарит Стоилов.

Афганистанците са представлявани от трима защитници, като те споделиха, че всички задържани твърдят, че не са участвали в бунта, а са били приканвани и изкарвани от стаите в центъра при началото на размириците от няколко млади мъже. Никой не посочва кои са те. Единствено като организатор е посочен Идрис Бабакархел. Преди да започне заседанието, докато камерите в залата все още заснемаха арестуваните, той отрече да е участвал в протеста и да е хвърлял камъни. От съда поиска да не бъде задържан, защото няма опасност да избяга.

На петимата беше назначен преводач от фарси и пущу.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини