Радев: Харесвам мажоритарната система, но има рискове

Новоизбраният президент на България Румен Радев заяви, че е твърд привърженик на мажоритарната система,

„но тя крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите. Затова мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно“.

Пред БНР той коментира още, че „шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент не е голям“. Като причина той посочва отказа на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство:

„Първо, за всички е ясно, че в страната наистина има нова политическа ситуация. Тя се дължи не толкова на резултатите от тези избори, според мен, а най-вече и на странното решение на премиера Борисов да подаде оставка - може би поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би като плод на лични емоции“.

И все пак един от изходите в момента според него е изчерпване на всички възможни консултации и връчване на мандат и намиране на решение за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

Той заяви още, че би било много трудно съставяне на правителство на малцинството и оттам, ако това не стане, следват предсрочни избори.

От своя страна защити президентската институция, като я определи като пазеща сигурността:

„И тази сигурност се дължи на принципната позиция на президента Плевнелиев, който изхожда в своите действия строго от Конституцията“.

Източник: www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини