Обама: Сноудън не може да бъде помилван – не се е изправил пред съда

Американският президент Барак Обама заяви, че не би могъл да помилва бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, след като срещу него не е издадена присъда, предаде Би Би Си.

Припомняме, Сноудън, който огласи американска секретна информация,избяга от САЩ и сега се намира в Русия. В интервю за в. "Гардиън", публикувано през септември, тоя заяви, че Обама трябва да го помилва преди края на мандата си.

"Мога да помилвам някого, едва след като е бил признат за виновен от американския съд", заяви Обама пред журналисти.

По думите му, въпросът бе бел актуален само ако Сноудън застане пред съда.

В интервю за германското издание "Spiegel" и за телевизионния канал ARD Обама коментира, че смята за основателно безпокойството, което предизвикаха действията на Сноудън във връзка с огласената от него секретна информация.

Обама подчерта, че подслушването понякога е необходимо за да се гарантира сигурността на американските граждани, но от друга страна подобни действия трябва да бъдат под контрол, за да се избегнат евентуални злоупотреби.

През 2013 г. Едуард Сноудън, предаде на журналисти секретни документи с информация за подслушване на телефонни разговори на граждани.

Изтичането на информация доведе до усложнение в отношенията на Вашингтон с европейските партньори, включително с Германия.

Сноудън успя да избяга в Хонгконг, а по-късно в Русия, където получи убежище и живее досега.

В САЩ срещу него са повдигнати обвинения за кражба на държавно имущество, незаконно използване на информация, засягаща националната сигурност, както и за преднамерено огласяване на секретни данни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини