Земетресението разцепи Нова Зеландия

Земeтресението в Нова Зеландия е предизвикало появата на нови разломи на Южния остров. Геологът Никола Личфилд от института GNS Science открива разцепването, след като прави снимки с хеликопрет, за откритието съобщава Live Science.

Направените сега снимки били сравненис изображения на острова преди катастрофалното земетресение.

По дължината на бреговата линия за се появили четири нови разломи, които продължават в морето, други два разлома са възникнали по-близо да епицентъра.

Наземните GPS станции също са регистрирали движението на земата в близост до разломите. По думите на Личфилд, част ит източнити крайбрежие от нос кембъл до град Кайкура се е издигнала до един метър и се е  отместила встрани три метра.

В Нова Зеландия се намира сложната система разломи Марлборо, на границата на Тихоокеанската и Австралийската плочи. Малко по на изток се намира зоната на цубдукция, където едната от континенталните плочи потъва под другата.  Тектоничните процеси в тази зона за свързани с преместване по сължината на разломите.

За да разберат колко далеч се разпростират новита разломи, геолозите планират да изследват океанското дъно. Това ще изясни къде се е увеличило сеизмичното напрежение и къде е намаляло.

Землетресението с магнитуд 7,8 в полнунощ на 14 ноември 2016 г. взе две жертви. Епицентърът бе около град Крайстчърч на Южния остров. Много очевидци видяха странни сини и зелени светлини, проблясващи в небето по време на труса. Специалистите обясниха явлението с триенето на горните слоеве скали, което може да предизвика мълнии.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини