Патриотите призоваха ГЕРБ да състави ново правителство, но без Бойко

Малко след 14 часа премиерът Бойко Борисов подаде оставката на втория си кабинет пред парламента.

Пред народните представители той започна изказването си като честити победата на новоизбрания президент и вицето му ген. Румен Радев и Илияна Йотова. "Категорична, ясна, точна победа. Аз не си спомням толкова честни избори. вотът в неделя показа, че народът иска промяна", каза пред парламента премиерът.

Бойко Борисов припомни още ситуацията преди две години, когато с компромиси беше съставен кабинетът Борисов 2, но и посочи работата, свършена за времето на управлението му:"БВП расте с 3,5 %. Вече трето тримесечие по икономически ръст сме на второ място в Европа. С близо 4 млр.лв. има за две години повече приходи в бюджета. Имаме стабилна банкова система“, коментира още премиерът, преди народните избраници да гласуват оставката му.

От трибуната той призова БСП да поеме отговорност за съставянето на служебно правителство. „Честитейки победата, искам да помоля новото мнозинство, новите, получили моралното право да управляват, независимо че не са минали парламентарни избори.“, каза Бойко Борисов.

Патриотичният фронт ще приеме оставката на Кабинета, каза лидерът на патриотите Валери Симеонов. Той подчерта, че в изминалите избори не спечели никому неизвестният Румен Радев, а те са били своеобразен референдум с един въпрос :„Искате ли да цапардосате Бойко Борисов“. „И Отговорът беше „да““, каза от трибуната председателят на ПФ Валери Симеонов. Той призова: За да няма още една година безвремие и анархия, в името на стабилността на държавата, призовавам ГЕРБ, когато получат от президента мандат, да не го връщат, а да съставят правителство в почти същия състав, със същите министри, които виждаме тук, но с друг министър-председател.

ДПС, Мустафа Карадайъ

Партиите да определят с консенсус дата на предсрочните парламентарни избори и да приемат бюджета за 2017 г., който да осигури нормално функциониране на държавата, призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него краят на Кабинета на Борисов 2 е бил предначертан с игнорирането от ГЕРБ на позицията на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие за неучастие в него на крайно националистически формации.  В следствие на това и настаняването на националистическите партии в правителството, се е утвърдил езикът на омразата - от министри, политици и медии.

ГЕРБ, Цветан Цветанов

Марешки ще е единственият политически субект, който ще се появи на сцената. Това прогнозира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той призова за разум за разглеждането и приемането на новият бюджет за 2017 година.”Отговорността, която поеха министър-председателят и финансовия министър бюджета да не бъде изтеглен, е за да дадем сигурност на гражданите и бизнеса, защото предизвикателствата пред нас са много по-големи, отколкото говорихме в тази предизборна кампания. В следващото народно събрание ще оценим загубеното време сега, което ще похарчим за правенето на избори и следващ кабинет, в който ГЕРБ ще управлява със същото мнозинство.“, каза Цветанов и продължи: Алтернатива на това, което имахме до настоящия момент, няма друга. На БСП -Лява България аз съм категоричен, че българските граждани ще кажат -не!”

След близо двучасовите дебати, оставката на Кабинета гласуваха 220 народни представители.  2 от ГЕРБ се въздържаха и оставката беше приета с глоасовете на 218 от депутатите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Th
    The dude
    19 -6
    15:23, 16 ное 2016
    Равносметка за 2 години Мутра? 20 млрд дълг,3 процента еврофондове,3.5 ръст и 60 км магистрали.Тази държава може да се стабилизира ако има 13 министъра от Германия друг вариант няма който и да дойде.
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    16 -9
    16:24, 16 ное 2016
    Боко падна !
    Радвай се народе !
    Боже ,колко чист въздух има навън!
    Дано никога вече.
  • 3
    С такива патрЕоте на България външни врагове не са й нужни!
    Повечето знаете вица за това защо Кризата прелитайки над България решила да не каца тук. Но ще го разкажа съкратено за тези които не го знаят: Дошъл ред Кризата да повърлува и в България, след като преди това преминала през САЩ, Япония и богатите страни от ЕС. Но прелитайки над България, Кризата видяла, че комунистите/капиталисти, агентите на ДС и патрЕотете така добре са се справили с унищожаването на България, че решила да ни пожали и подмине.
    Да, Кризата се смили над страната ни, но комунистите, агентите на ДС и патрЕотете - НЕ! Докато не ни унищожат докрай!
  • 4
    Ан
    андрешко
    8 -5
    17:26, 16 ное 2016
    Хайде сега от утре в офиса на ИПОН -охранителна фирма
  • 5
    Ан
    андрешко
    1 -8
    17:29, 16 ное 2016
    МОРСКИ къде ти си привиждат комунистите бе Ми вече... Виж коментара
  • 6
    24
    241567
    4 -1
    19:12, 16 ное 2016
    Те патриотите с всекиго могат. Поддържат се взаимно с ДПС. Какво не се прави, за да са в парламента, че и във властта. Високи заплати, облаги, безнаказаност за грехове от миналото... Златният пръст е май срещу народа. БСП се главозамаяха и си помислиха, че хората ги искат много. Хората дават протестен вот срещу корупцията. За повече справедливост и по-малко бедност. Няма наказани политици и министри през годините. Много честни, бе. Къде отидоха тогава тези, дето окрадоха народа. Не трябва да има давност за престъпления срещу народа. БСП стига се е изнизвала по терлици, че тя е в основата на всичко. Тя е в основата на голямата корупция и несправедливост. Първо станаха милионери, а сега вкупом се правят на най-социални. Голяма грижовност. Няма кой да им повярва.
Последни новини