Турската армия може да наема "на час" бойни пилоти

Изображение 1 от 4

    Турските военновъздушни сили толкова пострадаха от прочистването на редиците им след неуспешния опит за преврат, че през септември командването отправи призив за запълване на стотици свободни места.

    Но след уволняването на над 350 пилоти призивът не срещна отзвук, разказва "Ройтерс", позовавайки се на военни и на бивши пилоти. Това е илюстрация за дълбокото разделение, което продължава да цари в армията и други институции, коментира агенцията. Бойната авиация активно участва в метежа, като изтребители и хеликоптери атакуваха правителствени сгради и парламента в Анкара.

    Според местните медии само малка част от излезлите в резерва през периода 2011 - 2015 г. стотици пилоти могат да кандидатстват за връщане на активна служба. Шестима пилоти, напуснали през последното десетилетие, разказват пред "Ройтерс", че могат да се върнат, но само един от тях е заявил, че ще го стори. В бойната авиация казват, че отговорът на призивите е "под очакванията ни".

    Това се случва в момент, когато страната с втората по големина армия в НАТО води сражения едновременно в Северен Ирак и Сирия и срещу кюрдските партизани у дома. Бивши пилоти споделят, че се чувстват предадени от командването, което не е успяло да ги защити от последователите на Абдулах Гюлен между тях.


    Друг проблем са доходите - работата в гражданската авиация е далеч по-добре платена в сравнение с по-малко от 10 000 лири (3200 долара) на месец в армията.

    "Да летя на F-16 за мен бе чест и това несправедливо ми бе отнето. Предадоха ме. Защо да се връщам?", пита бивш пилот, която дава само личното си име Мехмет. Той е завършил с отличие курса и има диплома от международно военно училище, но през 2008 г. лекарите казали, че не може да лети поради проблеми със сърцето. Той напуснал, но твърди, че е получил разрешение от лекари да работи като пилот в комерсиалната авиация. Сега лекарският екип от армията е в затвора по обвинение, че е работил за интересите на Гюлен.

    Властите отричат метежът да е накърнил военните способности на армията и макар да признават за недостиг на кадри, обясняват, че в крайна сметка ще се явят най-лоялните.

    Военен източник на "Ройтерс" казва, че командването обмисля резервна система, позволяваща на гражданските пилоти да сключват временни договори като бойни. Така те ще запазят апетитните си доходи и ще могат да служат в армията.

    Министерството на отбраната планира да започне да наема младежи от частните университети и да ги привлича в Академията на военно-въздушните сили. Това означава да отпадне условието кандидатите за пилоти да са завършили преди това военно училище.

    "След две години ще видите, че нашата бойна авиация ще бъде още по-силна, коментира през вестник "Ватан" командващият ВВС Абидин Юнал.

    Сред отстранените 350 пилоти и 40 техници са бившият началник на ВВС и няколко командири на бази, включително на "Инджирлик". Три ескадрили са снети от дежурства в базата "Акънджъ" край Анкара - един от ключовите центрове на бунта и място, където работят някои от елитните пилоти на страната.

    "Отстранените са предимно или опитни, или пилоти, които са били в процес на тактическо обучение и тренировки за овладяване на въоръжението. "Спокойно може да се твърди, че турските ВВС изгубиха значителен дял от опита и натрупаното ноу-хау заради този метеж", казва Арда Мевлютоглу, консултант в отбранителната индустрия.

    Няма официални данни за броя на бойните пилоти, но според списание Defence and Aerospace през 2015 г. се е очаквало числеността им да достигне 1300. Страната има 240 самолетаF-16 и 49 от по-старите F-4.

    Ерсой Джил, 40-годишен пилот на F-4, се връща, след като през миналата година излезе в резерва основно за да изпаща големите си дългове.

    Но други казват пред "Ройтерс", че нямат намерение да откликнат на призивите на Министерството на отбраната, защото вече са си устроили друг живот.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини