Борис Джонсън изостави враждебния тон спрямо Доналд Тръмп

Британският външен министър Борис Джонсън остави в миналото заяжданията си с Доналд Тръмп, става ясно от информации на Ройтерс, ТАСС и БТА.

На посещение в Сърбия Джонсън трябваше да отговори на журналистически въпроси за президентските избори в САЩ.

Изоставяйки предишния си враждебен тон спрямо Доналд Тръмп, той Джонсън каза, че победата на републиканския претендент открива икономически възможности и европейците няма защо да униват заради влизането му в Белия дом.

"В крайна сметка той е човек, който сключва договори, обявява се за свободна търговия", подчерта Джонсън.

По повод протестите в САЩ против избирането му, избухнали на редица места в САЩ, британският външен министър, цитиран от Ройтерс, разясни, че "хората трябва да се съсредоточат върху възможностите, а не върху проблемите".

По-рано Джонсън, известен с цветистия си език, беше казал, че се страхува да отиде в Ню Йорк поради "риска да срещне Доналд Тръмп", припомня Ройтерс.

Приятели със Сърбия

"Ние оставаме приятели със Сърбия", заяви британският дипломат № 1 в Белград, на съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич. Джонсън отбеляза, че идва в Белград за първи път от 17 години и е поразен от измененията, настъпили в страната.

"Сърбия е постигнала фантастичен напредък", посочи той и я поздрави за "икономическите и политическите й успехи".

Гостът избягна пряк отговор на въпроса за възможността за отмяна на визовия режим за сръбски граждани, като се позова на проблема с мигрантите.

"Ние имаме проблеми с миграцията, но трябва да оставаме отворени за таланти", добави Борис Джонсън.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини