Вашингтон гласува на референдум за отделяне като щат

Избирателите в окръг Колумбия (в който е столицата на САЩ Вашингтон) ще гласуват днес освен за президент, и на референдум за отделяне на окръга като 51-и щат.

Това предаде БТА, уточнявайки, че избирателите ще отговарят с "да" или "не" на четири въпроса в референдума: признаване за щат, границите му, одобрение на конституция и гаранции за представителна форма на управление.

"Две в едно" ще бъде гласуването в окръг Колумбия днес - успоредно с избора на следващ президент на САЩ измежду републиканеца Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън, издигната от Демократическата партия.

Новият щат би включвал сегашната територия от 176 кв. км на окръга, без федералната собственост около Белия дом, Капитолия и Националната алея с нейните паметници.

Съветът на окръга одобри единодушно решението за първия в историята му референдум, а социологическо проучване на "Вашингтон пост" от ноември 2015 г. разкри, че 67 процента от населението одобрява идеята за отделяне като щат. Националната платформа на Демократическата партия също подкрепя идеята.

Припомняйки искането от колониалната епоха "не на данъчното облагане без представители", поддръжниците казват, че ако се отделят като щат, ще бъде сложен край на статуса на гражданите на Вашингтон като хора втора ръка, които не са представени в Конгреса.

Противниците обаче отхвърлят референдума като кауза, обречена на провал заради политически препятствия и нуждата от внасяне на поправки в американската конституция - процедура, през която е преминавано само 17 пъти от 1789 г.

Окръг Колумбия бе създаден, за да служи като столица на федералната държава, но не е щат. Неговите 672 000 жители нямат представител с право на глас в Сената или Камарата на представителите, въпреки че плащат федерални данъци, но имат делегат в долната камара.

Конституционни пречки

Роджър Пилън, специалист по конституцията в либертарианския Институт Катон (Cato Institute), определи усилията на отделяне като щат като "изгубена кауза" заради конституционните пречки.

За да стане окръгът щат, Конгресът би трябвало да предложи поправка в конституцията, която след това да бъде одобрена от две трети от членовете на Сената и Камарата на представителите.

Дори ако поправката спечели одобрение в двете камари на Конгреса, ще се сблъска с още едно голямо препятствие - одобрение от законодателните органи на поне три четвърти от 50-те щата.

Жителите на Вашингтон са се опитвали да се отделят като щат и преди, но никога чрез референдум с "да" или "не".

Конгресът не обърна внимание на петицията им за отделяне в щат от 80-те години на миналия век. После Камарата на представителите отхвърли проектозакон за отделяне през 1993 г. и той не бе изпратен за гласуване в Сената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини