Трайков: Цачева трябва много да се постарае за подкрепа

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков заяви, че няма по инерция да призове своите избиратели да подкрепят Цецка Цачева.

"Казах, че ако иска да се опита да привлече хората, които са гласували за мен, трябва в течение на тези дни много да се постарае да ги убеди, че би се ангажирала: да настоява за радикална реформа на правосъдната система, че е абсолютно ясна геополитически като ориентация, че повтаря същите права без никакво условие на политически съображения, и в крайна сметка, че е способна и има желание да бъде коректив на останалите власти, а не се разглежда като продължение на една партия", коментира Трайков пред БНР. 

Вчера вечерта лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски обяви, чеРеформаторският блок ще подкрепи Цачева на балотажа, защото не може да гласува за "червен генерал". Той каза, че това решение е взето на заседание на формацията, на което е присъствал и Трайков.

Малко по-късно обаче Трайков го опроверга във Фейсбук.

"С изненада научих за изявлението на г-н Лукарски, че съм се съгласил да дам подкрепа за кандидата на партия ГЕРБ. Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото", заяви той. 

Лукарски обаче настоя, че е казал истината и му отвърна задочно в социалната мрежа:

"Трайчо Трайков заяви пред ИС на РБ това, което обявих пред медиите, относно подкрепата на втория тур за десния кандидат. Изявленията му след това пред медиите бяха в същата насока. Какво се е случило след това и кой го е накарал да твърди обратното, можем да предположим лесно. Трайков заяви позицията си пред целия Изпълнителен съвет и всички го чуха. Единствените, които не присъстваха, бяха ДСБ". 

Кунева подкрепя Цачева, критикува Кънев

Междувременно лидерът на "България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева заяви, че РБ трябва да се мобилизира и да даде възможно най-добрия резултат на кандидат, който е член на ЕНП. 

Тя коментира още, че голяма част от резултатите сега зависят от това как РБ и ГЕРБ си сътрудничат на места и какви резултати показват. По думите й, когато си в коалиция, трябва да внимаваш за всяка дума и да пазиш партниращата политическа сила.

„Без това стабилност в отношенията е много трудно да се постигне. Изправени сме пред ясния избор "ляво – дясно" и ако някой в РБ, специално г-н Кънев, може да се оттегли настрана и да даде шанс да спечели кандидат от съвсем различна политическа сила, това е крайно непоследователно", каза още Кунева по повод заявката на лидера на ДСБ за предсрочни избори и нов десен проект.

В момента се провежда заседание на Изпълнителния съвет на РБ с две точки - оценка на резултатите от изборите и официално решение кого ще дадат подкрепата си на втория тур.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    As
    asko
    0 0
    15:30, 7 ное 2016
    Народа казва" На гол ***, чифте пищови". Госпожи и господа от Р.Б, теоретично с всичките си гласове за Цачева, тя става на кантар с Генерала, така че малко скромност не е излишна. А защо имаше толкова военни в изборната кампания не ми ясно, Ако бяхме в следвоенно време, щяхме да имаме мнение за тях, сега е само един напън за изпъкване.
Последни новини