Медсестрите щастливи, но нямат пари да съдят Либия

Българските медицински сестри, които прекараха 8 години в либийски затвори, нямат пари да наемат адвокати и заведат дело за обезщетение, след като от дневника на бившия премиер на Либия Шукри Ганем стана ясно, че службите са заразявали деца с вируса на СПИН.

"Не това най-важното. Ние сме обикновени хора със скромни възможности. Да водим дела с големи институции, няма как да стане. Да търся адвокати, да хукна по съдилища е невъзможно", коментира пред "Монитор" д-р Здравко Георгиев – съпруг на една от медсестрите Кристияна Вълчева.

Самият той също беше задържан за кратко, но беше освободен. По онова време той работеше за голяма чуждестранна компания в Либия.

"Ако се прави нещо, то трябва да е от държавата ни, от институциите, от българския президент. Те са, които трябва да се заемат със случая", коментира д-р Георгиев и уточни, че съпругата му е на същото мнение.

Валентина Сирополу, друга от обвинената несправедливо медицинска сестра също не е наясно, как ще процедира в бъдеще.

"Не мога да кажа нищо за момента. В България има заведено дело срещу извършителите на нашите мъчения, то е от няколко години. Ако адвокатската кантора, която го води, реши нещо, ще има, но с други адвокати едва ли ще правим нещо", каза Сирополу.

"Не сме се срещали, не сме си говорили, не знам какво предстои от тук нататък", лаконична е друга от медицинските сестри Валя Червеняшка. Тя обаче разкрива, че майки на деца със СПИН са разказвали още през 1998 г., че висши офицери от службите в Триполи са заразили децата им с вируса.

"Те говореха това в болницата още тогава, защото се знаеше, че СПИН има и всички работеха с ръкавици. Твърдението обаче беше толкова ужасяващо, че не можех да го приема за истина, поясни Червеняшка. Аз не можех да повярвам в абсурдността, че някои може умишлено да заради дете. Тези твърдения на жените отдавах на невежеството им. Не вярвах. Едва сега, когато бяха обявени записките от дневника на Шукри Ганем, пъзелът започна да се подрежда в главата ми", допълни тя.

Припомняме ви, че френският разследващ сайт "Mediapart" публикува в събота документи, от които стана ясно, че либийските деца са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и командири на силови структури.

Доказателството за това е било намерено в дневника на премиера тогава Шукри Ганем. Предполага се, че това е било мярка срещу опозиционно настроения срещу режима на Кадафи и приближените му град Бенгази.

Разкритията са близо 10 години след освобождаването на българските медицински сестри, които бяха неправилно обвинени за инфектирането със СПИН на 420 либийски деца.

Сънародничките ни Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сирополу и Снежана Димитрова, както и полестинския лекар с българско гражданство Ашраф Ел Хаджук прекараха 8 години зад решетките но несправедливо обвинение.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 0
    21:17, 22 ное 2016
    Българската държава не е пращала въпросните сестри и лекари да работят в Либия.Страната ни плати достатъчно,за да бъдат върнати те при близките си.Не е редно да подхвърлят идеи, че пак държавата трябва да води дела за обезщетенията им.
Последни новини