Прецедент: Днес сме по-активни, отколкото във вота за НС

С около три пункта е по-висока избирателната активност на днешните президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г.

Това коментира за БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов, добавяйки, че такова нещо у нас никога не се е случвало. Според него винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните.

Донякъде сегашният прецедент е и заради задължителното гласуване, което днес се практикува за първи път, добави социологът.

Възможно е удължаване на изборния ден

По неофициална информация има предложение от членове на ЦИК да се удължи на изборния ден по преценка, в определени секции.

Указаното от закона време е 20.00 часа, но то може да се "разтегли" до 21.00 часа, ако пред секцията чакат още хора. Дали ще се пристъпи към подобно решение, ЦИК ще преценява, след като бъдат обобщени данните за избирателната активност до 15.00 часа.

Информация от ЦИК за избирателната активност към 13.00 часа сочи 26,2 на сто. До тогава са гласували са 1 790 608 души. Към същия момент в националния референдум бяха гласували 22,79 на сто от избирателите или 1 557 444 души. 

  • Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини