Циничен надпис на Куршум джамия разгневи ДОСТ

Изображение 1 от 2

    С циничен надпис осъмна Куршум джамия в Карлово на празника на будителите, алармира партия ДОСТ. 

    Понеже Куршум джамия е обявена за национален паметник на културата, а вече шест столетия е неотменим елемент от българската културна идентичност, вандалският акт е своеобразна гавра с българските демократични традиции и историческа памет, се казва в декларация на ДОСТ.

    Езикът на омразата не е будителство, а подбудителство към извършване на тежки престъпления срещу различните по етнос, вяра и език – само по себе си престъпление от общ характер, се казва в декларация на партията на Лютви Местан.Докато това подбудителство остава ненаказано, докато се радва на престъпно съучастие под формата на мълчаливо подминаване от всички български партии и институции, все по-често агресивният език на омразата ще преминава в агресивно поведение и действие. Затова поругаването на Куршум джамия не е изолиран вандалски акт, а част от серия вандалски посегателства, които ни изправят пред дълбока ценностна криза – криза на толерантността. Поражда се огромен риск за националната сигурност на България чрез нагнетяване на етническо напрежение, твърдят още от ДОСТ. От партията отправят призив към премиера Бойко Борисов  най-сетне да проумее, че крайният национализъм е антинационален по своята същност. Призоваваме и него, и всички останали демократични партии – подобно на ДОСТ, да осъдят остро вандалското посегателство срещу мюсюлманския храм в Карлово, защото противодействието на езика на омразата и на неговите конкретни проявления следва да е политическо и институционално.

    От партията на Местан настояват специализираните органи на българската държава – МВР, Следствие, Прокуратура, Съд, този път да разкрият и накажат извършителите и най-вече поръчителите на престъпното деяние.

    Призоваваме кандидатите за Президент на Р България и най-вече г-жа Цецка Цачева категорично да осъдят грубата провокация, която неслучайно е извършена в разгара на предизборната кампания, допълват от ДОСТ. 

    Източник: offnews.bg

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      боримечката
      5 -3
      01:26, 2 ное 2016
      Само кривите глави на ДОСТ мислят че от тях зависи мира в България.и Шефът им мазния козел който си мисли че знае български и лиже задника на Ердоган.Му се привижда етнически проблем.Обикновените хора турци българи си живеем добре и не си търсим кусури.
    Последни новини