Над 2 500 жилища са санирани в Смолянска област

Значителен е напредъкът при реализирането на Националната програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Смолян. Според обобщената справка към 31 октомври 2016 година, самостоятелните жилища финансирани до момента по Програмата за област Смолян са 2505 жилища в 55 жилищни сгради.

Най-много-1210 са санираните обекти в Община Смолян, следвана от общините Мадан с 436 и Златоград с 327, а най-малко жилища са реализирани в Чепеларе-едва 40 в една сграда.

55 договори за финансиране са сключени в цялата област между Община - Областен управител и Българска банка за развитие, което означава, че за всички внесени до 31.12.2015 г. искания от 55 блока са стартирали дейностите за установяване на технически характеристики и технически паспорт и за обследване за енергийна ефективност.

За 54 блока са приключили процедурите за избор на изпълнители на строително-монтажни работи, проектиране, авторски надзор, строителен надзор и оценка на съответствието. Броят на сградите със стартирали строително-монтажни работи е 26, а две сгради вече са въведени в експлоатация – по една в община Девин и община Златоград. Напредват строително-монтажните работи в общините Смолян, Девин, Златоград, Мадан и Рудозем.

„Програмата е особено важна за области, като нашата, в които отоплителният сезон е почти 7 месеца. Всъщност тази програма е блестящ пример за политика в полза на хората и се радвам, че през следващата година, при тази стабилност на правителството, програмата ще продължи да се изпълнява. По този начин ще имаме възможност изцяло да променим визията на цели жилищни райони в градовете”, коментира областният управител Недялко Славов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини