Валонците отхвърлиха ултиматума на ЕС за СЕТА

Премиерът на белгийския регион Валония Пол Маньет отхвърли ултиматума, поставен му от външните министри на ЕС, да свали блокадата за подписването на търговското споразумение с Канада (СЕТА) до петък.

Валонският парламент отказа да даде разрешение на белгийското правителство да подпише договора на 27 септември, което е на път да блокира влизането му в сила. След 6-часови заседания в Люксембург вчера външните министри дадоха срок до петък за разрешаване на проблема под заплахата да бъде отменена срещата на върха ЕС-Канада, на която споразумението трябва да се подпише.

Почти веднага Маньет отхвърли ултиматума, обявявайки пред извънредно събраната комисия по външна политика на валонския парламент, че демокрацията си има процедури и целият им път трябва да бъде извървян.

Днес той потвърди пред белгийските медии, че остава противник на СЕТА и че единственият начин Валония да я подкрепи е да се отворят отново преговорите по съдържанието на споразумението и то да се промени в желаната от провинцията посока.

След като в последните дни се цитираха различни аргументи, които не позволяват на законодателите да подкрепят СЕТА, Маньет уточни, че най-важната пречка е арбитражният механизъм, чрез който ще гледат споровете между компаниите от ЕС и от Канада. Той не е доволен от уверенията, че в някои случаи страните ще могат да се регулират сами. Остават в сила и опасенията, че белгийските селскостопански продукти ще станат непродаваеми пред по-евтините си конкуренти от Канада.

"Трябва да си дадем още няколко седмици, за да анализираме споразумението, което време си струва, предвид колко ще се промени животът ни след него", коментира валонският премиер пред белгийските медии.

Междувременно икономическият министър на страната Дидие Рейнолдс съобщи, че вчера туитър акаунтът му е бил хакнат и той не е можел да го ползва. Рейнолдс участва в срещата на външните министри от ЕС от името на Белгия. Той заяви, че федералното правителство, както и останалите регионални парламенти на Белгия подкрепят подписването на СЕТА.

Излизащият в Брюксел електронен вестник "Политико" пише днес, че канадският премиер Джъстин Трюдо е дал да се разбере, че ще напише исканите от България и Румъния писма, гарантиращи отпадането на визите, в замяна на белгийското съгласие за СЕТА. София и Букурещ обявиха вчера, че не възразяват по същността на търговското споразумение с Канада, но искат обещанията, дадени на премиерите им от Трюдо в началото на месеца, че визите ще отпадат постепенно от 1 май 2017 г., да бъдат формализирани.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини