В Русия основаха ново опозиционно движение

Над 150 руски опозиционни делегати от над 40 руски провинции основаха ново движение.

Групата, която се нарича "Солидарност" (по името на прословутото полско антикомунистическо движение) има за цел да сплоти разединената руска опозиция, съобщава АП.

Манифестът на „Солидарност" - „300 стъпки до Свободата" набелязва конкретни мерки за това как да се подобри социалната, политическата и икономическа обстановка в страната.

Един от основателите на новото демократично движение е бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, който е лидер на опозиционната партия "Другата Русия".

Сред основателите на новото опозиционно движение е и Борис Невцов - бивш заместник-председател на правителството на Руската федерация и кандидат-президент на изборите през 2008 година.

„Ние се борим за победа, защото имаме какво да кажем на нашия народ и какво да му предложим", каза Каспаров при откриването на конгреса в събота в един от московските хотели.

„В този велик ден ние сме в позиция да си извадим поуки от минали грешки и да действаме различно", допълни той.

"Не бива да забравяме, че сегашният режим в Русия не подлежи на реформи. Нашата задача е да сменим този режим", заяви Каспаров на учредителното събрание.

„Ние може и да не сме способни да направим Оранжевата Революция точно сега, но сигурност можем да създадем оранжева организация", каза от своя страна Валерия Новодворская - един от лидерите на движението, намеквайки за Оранжевата Революция в Украйна, която доведе на власт прозападния президент Виктор Юшченко.

„Имаме един велик шахматист тук, който знае как да мести фигурите и как да играе", допълни тя.



Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини