Росен Плевнелиев: България няма нужда от извънредна нестабилност

Готов съм да сезирам КС за квадратчето "Не подкрепям никого", ако народните представители не решат проблема.

България няма нужда от извънредна нестабилност. Това каза президентът Росен Плевнелиев по БТВ. 

„Очевидно в коалицията има проблеми. Най-важно е проблемите да не се замитат под масата”, каза той. По думите му трябва да се търсят устойчиви решения за тях. Той поясни, че тази коалиция е имала ясно коалиционно споразумение и затова е приветствал нейното създаване. Според него е съвсем нормално да се осмисли докъде са стигнали в своето намерение. 

„Надявам се емоциите да останат настрани. Нормално е понякога да имаме различни позиции”, каза президентът. Той коментира, че политиците трябва да се научат, че този с различната позиция не е враг.

Държавният глава заяви, че България днес има нужда от решения, а не от нова нестабилност. По думите му една коалиция би следва да се базира на политики и приоритети, а не на формула.

Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане на партийните редици. Във връзка с обявеното от премиера, че ако ГЕРБ не е първа политическа сила на първи тур на президентските избори, правителството ще подаде оставка, президентът поясни, че има много коректни взаимоотношения с министър-председателя и че е изразил пред него своето несъгласие, че се вкарва елемент на нестабилност. „Нашият премиер е горд човек, състезателен човек. Той е спечелил не една битка и продължава да иска да печели”, каза държавният глава и уточни, че крайната думата е на народа.  Държавният глава подчерта, че му се иска, президентските избори да не доведат до това правителството да падне.

„Ще ми се да виждаме по-силно изразена коалиционна култура в България, което означава ясни коалиционни договори, ангажименти и да се стои зад тях. Искам да виждаме пълни мандати на правителства, които да изпълнят това, което са обещали”, зави държавният глава. Президентът Плевнелиев уточни, че не отива на държавния главния да участва в каквито и да формули за съставяне на коалиции.

Във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината за президентските избори и това дали ще призове депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите държавният глава заяви: „Категорично да. Проблем има и той е очевиден. От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого”, същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати”. „Този проблем трябва да бъде решен в НС възможно най-скоро. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС”, каза Плевнелиев.

„Едно нещо много ме притеснява – всеки път в последния момент преди правеното на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Трябва да си даваме сметка – политическия елит и партиите защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите – винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря”, допълни държавният глава.

В надпреварата за ООН имаше две българки, които се представиха достойно на световната сцена, правителството не може да бъде упреквано. Според президента  България не се е изложила по никакъв начин със смяната на кандидатурата за ген. секретар на ООН на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева. „България направи внимателен анализ на действията на ситуацията, в която се намирахме на посланието които изпратиха всички, от които зависи избора на тази много висока позиция”, каза държавният глава. Според него на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева трябва да им се подаде ръка. „Българското правителство правителство и българска държавност не носи никаква отговорност, че принципите да бъде жена и от Източна Европа бяха тотално погазени от Съвета за сигурност”, каза Росен Плевнелиев.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини