Израел е на път да зареже горивата

Само до юни месец в страната са изградени над 400 станции за зареждане на електрически автомобили.

Въпреки не малкото места, в които израелците могат да презаредят електрическите си возила, все още електромобилите в страната не са толкова популярни. Това според тамошното правителството ще се промени още през 2010 година, когато ще бъдат изградени общо 100 000 станции за зареждане на електрически автомобили.

Проекта предвижда във всички градове на страната да има поне по няколко такива станции, а по извънградските пътища те трябва да бъдат позиционирани на всеки 40 километра.

Електромобилите ще се доставят от алиансът Renault-Nissan, като по план, до началото на 2010 година, еко автомобилите трябва да бъдат по пътищата на страната.

Станциите за зареждане на електрически автомобили се изграждат от калифорнийската компания - Project Better Place, според която Израел има реални шансове, до броени години да спре напълно използването на познатите горива за транспорт. Според менажера по инфраструктурата на Project Better Place - Пини Либерман, електрическите автомобили ще бъдат по-рентабилни от сегашните и масовото им навлизане на пазара е само въпрос на време.

Освен обикновените станции за презареждане, компанията ще изгради и такива, които ще предлагат замяна на изтощените батерии със заредени такива. Така според Project Better Place, всеки, който бърза ще може за броени минути да замени изтощените батерии на автомобила си и да продължи екологичното си пътуване.

Според запознати, ако Израел съумее да наложи електроенергията в транспорта, то в близко бъдеще, много страни ще последват примера и.

Източник: automedia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини