Още 4 компании с интерес към интерконектора с Гърция

Четири нови компании са заявили интерес да участват в проекта за междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Те биха желали да резервират капацитет във втората обвързваща фаза на пазарния тест - процедурата по търсене на транзитьори на синьо гориво, които да ползват капацитета на тръбата. 
Така общо фирмите, проявили интерес, стават 13.   

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в София с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис след промоционално събитие за втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта.

Аз не допускам, че ще има някакъв проблем. Следва възлагането на процедурата за обществена поръчка, свързана с изграждането на тази изключително важна междусистемна връзка между Гърция и България, след което в края на 2019-а проектът трябва да бъде въведен в търговска експлоатация, каза Петкова. 

Втората фаза на пазарния тест официално започна на 5 август, след като енергийните регулатори на България и Гърция одобриха указанията за управление и разпределение на капацитета на газовата връзка. 

България има намерение да трансферира газ при увеличение на капацитета на интерконектора с Гърция на 25 млрд. кубични метра на година.

Министър Петкова посочи, че и българският и гръцкият регулатор в момента търсят възможност за разработване на правила, които да дадат възможност на тези компании да се включат във втората фаза на пазарния тест при спазването на всички изисквания за публичност, прозрачност и равнопоставеност. 

Надяваме се всичко да бъде успешно с тези нови участници, което е гаранция за интереса към проекта и за неговата икономическа обоснованост, каза още министър Петкова.

.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини