Младежи ще пътуват безплатно с влак в Европа

Европейските младежи да получават безплатен жп билет за 1 месец за цяла Европа при навършване на пълнолетие, предлага ЕНП.

Идеята е на председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер. Той предложи при навършване на пълнолетие всеки европеец да получи безплатно билет "Интеррейл" (InterRail), който дава право на неограничени пътувания с влак в Европа в рамките на месец. 

„Целта е да се позволи на повече млади хора да опознаят другите народи", казва българският евродепутат Ева Паунова. Тя уточни, че тази идея е важна за българските момичета и момчета, които искат да опознаят Европа, тъй като билетът е на стойност 800 евро и не всички могат да си го позволят. 

Това е важно и за тази една трета от европейските младежи, които не познават нито един човек от друга европейска държава, допълни евродепутатът.

Според Паунова важно е да пътуваме, да се смесим с други нрави, езици, култури и да знаем защо отстояваме свободното движение, по този начин да вдъхнем повече ентусиазъм в Европейския проект, така че младите хора да могат да го отстояват и да знаят защо.

По думите на Паунова безплатният "Интеррейл" билет има смисъл най-вече за българските момчета и момичета, които не могат да си позволят да опознаят нашия континент срещу 500 евро. 

Ако един 18-годишен прекара дори и 2 дни в чужбина, той ще знае, че липсата на граници или свободното им преминаване в ЕС са важно достижение и то не трябва да се губи, допълни тя.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини