Балотаж, при който ще е важна личността на кандидатите, прогнозира социолог

Президентските избори със сигурност ще се решат на балотаж, като на него ще е важно името на кандидата, като шанс за успех ще има този, който може да мобилизира надпартийната подкрепа, прогнозира днес пред "Нова телевизия" социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

На база последните проучвания на агенцията, тя прогнозира, че на балотажа един срещу друг ще са кандидатите на ГЕРБ и БСП. Геновева Петрова поясни, че на първия тур ще има разцепване на левия вот, заради няколкото кандидати в този спектър, но в крайна сметка партийните ядра ще помогнат на БСП да стигне до балотаж.

Според социолога, високият рейтинг на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева (почти 22%), не означава автоматично, че той ще се трансформира в гласове на изборите . Геновева Петрова посочи, че е интересно дали при националистите високият личен резултат на Красимир Каракачанов няма да бъде неутрализиран от неодобрението за Волен Сидеров, чиято партия също подкрепя кандидат-президентската двойка от лидера на ВМРО и депутата от "Атака" Явор Нотев.

В отговор на въпрос, социологът посочи, че ДПС могат да бъдат решаващ фактор, ако разликата между стигналите до балотаж е малка.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини