Всички държави ще си сътрудничат за бежанците

"България се присъединява към призива на ООН за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия", заяви в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев.

Същевременно той подчерта разликата между бежанци и икономически мигранти.

Българският държавен глава се изказа в пленарното заседание на срещата на високо равнище за мигрантските потоци, съобщи БНР. Плевнелиев е в Ню Йорк за участие в 71-вата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Българският президент определи безпрецедентната глобална среща, като възможност да бъде договорен общ подход към управлението на мигрантските и бежански потоци.

Ефективният контрол на границите е от първостепенно значение, подчерта Плевнелиев и уточни, че това включва пълното зачитане на човешките права на лицата, имащи право на закрила.

При това президентът се обяви за ясно разграничаване между бежанците и икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на бежански статут.

Поделянето на отговорността на глобално ниво за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е от жизнено значение. Необходимо е държавите на произход, транзит и дестинация да предприемат съвместни действия в дух на взаимна подкрепа и солидарност, заяви Росен Плевнелиев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини