БСП напусна залата и отиде на протест на майки и деца

Депутатите от "БСП лява България" напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу отхвърлянето на техни законопроекти за подпомагане на деца с увреждания.

От ГЕРБ не подкрепиха предложението те да бъдат включени в дневния ред на Народното събрание.

Лицемерие е вчера на Министерски съвет да приемате мерки за тези деца, а днес да не искате да приемете законопроекта за увеличаване на помощите за тях”, подчерта председателят на групата Корнелия Нинова. 

Вчера кабинетът прие промени, с които се вдигат помощите за деца с увреждания, достигащи до 930 лв./месец. Всички социални помощи за деца с увреждания ще се обединят в обща помощ, като размерът й ще зависи от степента на увреждането. 

Нинова каза, че излизат при майките и децата, които днес се събират на протест в градинката между Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски" и няма да се върнат в залата до края на деня.

Тъй като отново се повтори, че работите в интерес на гражданите, хайде да видим как. Уважаеми колеги от ГЕРБ, казахте, че предложението ни за увеличаване на средствата за децата с увреждания е предизборно. Внесено е 15 октомври 2015 година, когато нямаше президентски избори. Казвате, че е популистко, защо тогава сте го подкрепили в Комисията по труда и социална политика? Всичките ви членове на комисията са гласували „за” това предложение”, обърна се Нинова към колегите си от управляващата партия, цитирана от "Фокус". 

По думите ѝ от 20 април има внесен още един законопроект, по искане на майките на деца с увреждания, който предвижда отпадане на таксите за дела за попечителство. Оттогава досега не е минал през комисия на първо четене, това показва отношението на ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов към бедните, децата с увреждания, слабите хора, подчерта лидерът на БСП.

Депутатката от ГЕРБ Ралица Ангелова - член на социалната комисия, отвърна от трибуната, че в часовете преди протеста БСП води предизборна кампания. Тя добави, че децата с увреждания са специална група и имат нужда от внимание и грижи, а не от популизъм за предизборни цели.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини