Пламен Димитров: Работещите вече са изнервени

„Порочната практика на минималните осигурителни прагове приключи. Те бяха въведени като средство за борба със сивия сектор, а сега са средство за подсилването му. Всеки ден получаваме от браншовите организации декларации в подкрепа на отказа за минималните прагове". Това каза в ефира на БНТ председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, представителните организации реагират абсолютно неадекватно. По думите му, има сключени споразумения с няколко браншови структури.

"Не е вярно да се твърди, че праговете са приключили. Ако някой има претенции за администрирането, ще намерим общ език, ако има за договарянето, няма как да стане", каза още той.

Димитров е на мнение, че работещите дават сигнали, че вече са изнервени.

"Време е да кажем истината. Браншовите организации са тези, които поискаха да се премахнат минималните осигурителни прагове. Този механизъм е вреден за хората. Няма подписано нито едно споразумение. В България доходите растат най-бързо в ЕС за последните 10 години. Това е така, защото имаме пазар. Трябва да се договорят различни минимални работни заплати за различните сектори", каза още Велев. По думите му те насърчават колективния трудов договор. Димитрова заяви, че не е тяхна работа да се договарят колективни трудови договори. "През последните години минималните доходи станаха минимални работни заплати. Това се договаря и в момента. Трябва да се говори професионално, а не само с лозунги. Всички аргументи са зашити с бели конци и не издържат анализ", каза още председателят на КНСБ.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини