Ще има защита за информатори, докладващи финансови измами

Специална защита за информатори, които докладват за злоупотреби на държавната администрация, за пръв път се въвежда у нас. Това решиха депутатите с приемане на първо четене на Законопроект за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Новите текстове бяха подкрепени единодушно и без дебати. 

Според законопроекта става дума за специална процедура, чрез която всеки ще може да докладва на финансовия надзор за борсови измами като например злоупотреба или незаконно разкриване на вътрешна информация, а също и манипулиране на пазара.

Комисията за финансов надзор (КФН) ще публикува на страницата си реда за приемане на сигналите. Това ще става през специални комуникационни канали, които гарантират поверителност на информацията и възпрепятстват достъпа на неоправомощени длъжностни лица до нея.

Данните ще могат да се предават дори на специални срещи на информаторите със служители на надзора, които ще се документират с подробен протокол или с аудио запис.

Въвеждат се и строги правила за запазване в тайна на самоличността на "вътрешния човек", като само при строго определени случаи поверителните данни на лицето могат да бъдат разкрити пред други институции.

Ще се разпишат и процедури за ефективен обмен на информация между институциите с цел защита на информаторите от ответни действия, дискриминация или други видове несправедливо отношение заради подаването на сигнала.

Ще има възможност и за анонимно подаване на сигнали. В правилник към закона пък ще се опише какви резултати от активността си може да очаква информаторът. 

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини