Според Дончев тунелът под Шипка се бави заради бавно правосъдие

66 млн. лв. европейско финансиране е загубила България по проекта за тунел под Шипка. Това става ясно от писмен отговор на ресорния вицепремиер Томислав Дончев до депутат от опозицията, предаде БГНЕС.

Обходът на град Габрово, чийто бивш кмет е Дончев, струва почти 93 млн. лв. Парите са били осигурени по европейските фондове от програмен период 2007-2013, който окончателно приключи на 31 декември 2015 г. Заради "продължителна съдебна процедура" по обжалване на Оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) на обхода на Шипка, в края на миналата година са били разплатени едва 26,8 млн. лв. От Фаза 1, която всъщност е трябвало да се реализира с тези 93 млн. лева, за изцяло завършени два етапа от общо четири предвидени. Останалите два са за нов строеж на общо почти 13 километра, в които влиза етапна връзка, както и изготвяне на идеен проект за тунела под Шипка. Тези два, недовършени етапа, трябва да бъдат приключени след една година. “Довършването на обекта ще се финансира със средства от държавния бюджет”, пише Томислав Дончев. 

От отговора на вицепремиера по управление на европейските фондове може да се направи заключение, че т.нар. “тунел под Шипка” едва ли ще стане факт в близко време. Проектът, който предвижда изграждането на 3,5 км. тунел под Стара планина, ще струва около половин милиард лева. Подобни средства не са предвидени в новия програмен период на европейските фондове 2014-2020 г. Средства за тунела, който да свързва Северна и Южна България трудно ще се намерят и от държавния бюджет. Приоритет за управляващите в следващите години е да осигурят бюджетно финансиране на изграждането на скоростни отсечки по направлението София-Варна.

Самото изграждане на тунела е на ниво разширен идеен проект, става ясно още от отговора на вицепремиера. В периода 2013-2014 г., когато беше в опозиционен депутат от ГЕРБ, Томислав Дончев многократно участваше в политически инициативи в подкрепа на изграждането на тунел под Шипка.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини