След 6 месеца: Разделят сиамските близнаци Богдан и Янчо?

Сиамските близнаци, които се родиха в Сливен на 22 август, могат да бъдат разделени по оперативен път най-рано шест месеца след раждането. Такава е световната практика, съобщиха от клиниката по детска хирургия на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, пише "24 часа".

Братчетата са в града от 23 август. Ден по-рано те се появиха на бял свят със спешно секцио.

Майката е 14-годишна ромка, а баща им - неин втори братовчед на 20 г. Предполага се, че именно кръвосмешителната връзка е причина за рядката аномалия. 
 
Момченцата са с общ пръстен възел, пикочен мехур и полов орган. Те продължават да са в интензивен сектор под денонощно наблюдение. Хранят се със сонда. Няма промяна в състоянието им. 
 
Все още има нерешени въпроси от морално-етичен и юридически характер, коментираха от болница "Св. Георги".
 
Лекарите са категорични, че при разделянето на сиамците по-недоразвитият от тях ще загине, тъй като е без мозък, бял и черен дроб. Той не може да води самостоятелно съществуване, но има сърдечна дейност. По тази причина и в момента не могат да го обявят за мъртъв. Детето е и с отделно ЕГН от това на близнака си. 
 
Огромен риск при разделянето има и за живота на второто бебе, тъй като също е с тежка патология. Опитът в други държави сочи, че шансовете на функциониращия близнак да оцелее са 25-30%. Пловдивските медици все още уточняват и как чисто технически ще отделят големите кръвоносни съдове на бебетата. 
 
Те са провели разговори с национални консултанти по неонатология и детска хирургия, чието мнение съвпада със становището на медицинския консилиум в УМБАЛ “Св. Георги”, свикан по случая.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини