Депутатите не одобриха закриването на Комисията по досиетата

Народното събрание не подкрепи на първо четене законопроект на левицата за закриване на Комисията по досиетата. С 28 гласа "за" , 83 "против" и 21 "въздържал се" депутатите отхвърлиха Законопроекта за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се иска отмяна на Закона за досиетата.

Предложението на левицата, което те лансират от години, беше архивът на Комисията по досиетата да се прехвърли в нова структура – Институт за националната памет. Предвиждаше се този институт също да прави проверка за чисто ДС минало, но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван. 

Идеята беше партии и коалиции, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да могат да искат предварителна проверка по отношение на кандидати за изборни длъжности и предстоящи назначения на хора на публични длъжности. Професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения също се предвиждаше да могат да искат проверка за своите членове.

Идеята на левицата беше Институтът за национална памет да се ръководи от председател, който се избира от парламента по предложение на правителството за срок от 5 години.

Отхвърленият законопроект предвиждаше при наличието на т.нар. "картонче" с имена или псевдоним, то да не се приема като доказателство за принадлежност към бившата Държавна сигурност, ако липсват други документи.

Депутатите не приеха и предложението на независимия Велизар Енчев, който също предложи закриване на Комисията, но без създаване на нов институт. Неговият законопроект беше отхвърлен с 36 гласа "за", 85 "против" и 13 "въздържал се".

След двете гласувания парламентът подкрепи единствено законопроекта на депутати от управляващото мнозинство, които предлагат да се разширят категориите на проверявани лица, които кандидатстват за заемане на публични длъжности.

Предлаганите промени ще включват изискването за проверки на районни кметове, заместник-кметове, председатели на публична администрация и съдебни заседатели.

Идеите на Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов (РБ) и Мартин Димитров (РБ) бяха подкрепени от 100 депутати. "35" гласуваха "против", 13 се въздържаха.

По време на дебатите Андреев нападна левицата, като обяви, че "червените" не искат отмяна на Закона за досиетата, а изваждането на жилото му. 

"Ако вие осъзнавате, че този процес не може да бъде спрян, не правете опити да го обезсмислите“, обърна се той към вносителите на другите два законопроекта.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини