Ислам Каримов още е жив, но в Ташкент кипи битка за поста му

Състоянието на президента на Узбекистан Ислам Каримов остава тежко, но в страната набира сила борбата за власт, пише в. „Известия“, цитиран от агенция "Фокус".

В понеделник бе съобщено, че Каримов е починал, но различни съобщения от узбекската столица подсказват, че това твърдение е най-малкото преждевременно. Още в нощта срещу вторник се появиха опровержения, обаче не официални, а анонимни.

79-годишният Каримов е в болница след мозъчен кръвоизлив, бе съобщено в Ташкент в неделя вечерта.

Вероятен негов наследник на поста държавен глава е сегашният министър-председател Шавкат Мирзияев, пише "Известия". Според източник, близък до узбекистанските властови кръгове, кланът Каримови може би ще бъде отстранен от политическия живот.

„Ислам Каримов е включен към апарат за изкуствено поддържане на живота, но най-вероятно става въпрос за няколко дни – отбелязва източникът. - Ако президентът почине, членовете на неговото семейство няма да бъдат допуснати до властта в страната."

"Едната дъщеря на Каримов: Гулнара, се намира под домашен арест в Лондон, на другата: Лола, няма да позволят да получи никаква власт… Най-вероятният претендент за длъжността президент на Узбекистан сега е премиерът Шавкат Мирзияев, тъй като той има подкрепа, както вътре в страната, така и зад граница“, уточнява източникът на руския всекидневник.

Той допълва, че във властовите кръгове в страната се говори, че излязлото на 29 август твърдение за смъртта на Каримов е било разпространено от дъщеря му Лола, неясно защо.

Вчера ТАСС съобщи, че до Ислам Каримов са адресирани поздравления от държавни и правителствени ръководители по случай 25-ата годишнина от независимостта на Узбекистан.

Агенцията се позовава на официалния сайт на правителството в Ташкент. В него са публикувани текстове на приветствия от САЩ, Китай, Германия, Полша, бивши съветски републики и други страни.

Основният национален празник на Узбекистан - Денят на независимостта, се отбелязва на 1 септември. Тази година тържествата ще минат по съкратена програма, предаде вчера вечерта руската агенция Интерфакс. Тя се позовава на ненаименуван източник, според който:

„На 31 август и 1 септември в републиката ще се състоят мероприятия, посветени на 25-годишнината от независимостта, с изключение на тържествения концерт, който по традиция се провежда на един от централните площади на столицата с участието на държавния глава”.

Тържества с фойерверки и концерти ще има в цялата страна, допълва източникът на Интерфакс.

В предишно съобщение се твърдеше,  че в Узбекистан напълно се отменят всички празненства за 25-ата годишнина от независимостта.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини