Лекари спасиха крака на жена от ампутация с нов метод

Иновативен метод използва екип на университетската ортопедична клиника в Плевен за възстановяване на изрязана бедрена кост и спаси жена от ампутация на крак.

Операцията е първа по рода си в България, съобщиха от лечебното заведение, цитирани от БТА.

Екипът, начело с проф. д-р Вихър Ковачев, и д-р Гигов, д-р Манчо Ковачев, д-р Шаргаби и анестезиологът д-р Лазарова са избавили от тежка съдба 65-годишна пациентка от Велико Търново.

Преди време, след счупване на бедрена кост, тя получила тежка инфекция. Последвали две операции, но инфекцията продължила и се е налагала ампутация на крака. Ортопедите обаче са намерили алтернатива, за да спрат инфекцията - резекция на две трети от бедрената кост заедно с колянната става и след това приложен фиксатор. 

След пет месеца инфекцията е преодоляна и пациентката е подложена на тежка, петчасова операция, в която екипът на проф. Ковачев успява да направи реконструкция на бедрената кост по уникален за България метод. 

Част от пищялната кост - около 25 см, със запазени съдове, е присадена на мястото на изрязаната при предишната операция бедрена кост, засегната от инфекцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини