Стачкуващи миньори в Боливия убиха политик

Стачкуващи миньори в Боливия са убили отвлечения от тях заместник-министър на вътрешните работи Родолфо Илянес, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на Мойсес Флорес, шеф на радио „Федекомин”, което е собственост на миньорските сдружения.

„Видяхме безжизненото тяло на зам.-министъра”, е казал той. Според него миньорите са се нахвърлили върху пленника си, след като се е разчуло, че в хода протестите е загинал трети демонстрант.

Илянес е бил пребит до смърт от стачкуващи миньори, съобщи и Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Властите проверяват съобщението за убийството, е казал главният прокурор на латиноамериканската страна Рамиро Гереро. „В момента прокуратурата няма потвърдена информация за това дали Илянес е жив или мъртъв”, е добавил той.

По-рано вътрешният министър Карлос Ромеро беше съобщил, че миньорите са отвлекли заместника му и са искали да го разменят срещу задържани техни съмишленици. А самият Илянес е уверил по радиото, че те са му осигурили охрана, „за да не може никой да му навреди”.

Протестните акции на миньорите в Боливия започнаха преди две седмици, припомня ТАСС. Полицията няколко пъти прибегна до сила, за да разгони демонстрантите, блокирали шосета в страната.

В сряда Националната федерация на миньорските кооперативи съобщи, че в сблъсъците са загинали двама демонстранти, но властите потвърдиха смъртта само на един.

Повод за бурните протести е нов закон за кооперативите, в който миньорите виждат заплаха за интересите си.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини