Плевнелиев насрочи за 6 ноември и „Референдума на Слави“

Националният референдум (известен като референдумът на Слави) ще се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември.

Това става ясно от указ, издаден от държавния глава Плевнелиев.

Въпросите на референдума ще бъдат три:

„Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“

„Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“

„Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Припомняме, на 28 юли Конституционният съд обяви за нередовни останалите три въпроса, включени в искането за референдум.

Така отпаднаха:

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор, съобщават от „Дондуков“ 2.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини