Трафикант печели обществена поръчка на Гранична полиция. Преглед на печата

Срещата между премиера Борисов и генерал-лейтенант Марк Шислер е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов при разговора си със заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер в Министерския съвет. Марк Шислер е на тридневно официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов, съобщиха от правителствената инфромационна служба. Министър-председателят отчете, че правителството полага всички усилия за модернизирането на българската армия и даде за пример военното летище Безмер, където наскоро беше открита най-модерната самолетна писта в България. Борисов припомни и взетото от Министерски съвет решение целево да бъдат отпуснати 3 млн. лева от бюджета за изграждане на нови казарми на 68-а бригада "Специални сили", както и предложените от правителството и одобрени от парламента дългосрочни проекти за модернизиране на армията. „Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски“, каза още Бойко Борисов...” – в. „24 часа”.

„България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при разговора си със заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер в Министерския съвет, съобщиха от правителствената инфромационна служба. „България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО“, подчерта Борисов... „България действително е лоялен член на НАТО. Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов“, каза от своя страна заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер...” – в. „Труд”.

„Министър-председателят обсъди с Марк Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоя за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна-членка. „България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си", подчерта Бойко Борисов...” – в. „Стандарт”.

"България действително е лоялен член на НАТО . Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов", отговори Шислер, цитиран от правителствената пресслужба. Има готовност още военни да подсилят охраната на границата, коментира след срещата началникът на отбраната генерал Константин Попов, цитиран от БТА. Ген. Попов обаче уточни, че засега по границата всичко е спокойно и няма особено напрежение в момента. Попитан колко военни могат да бъдат изпратени на границата, началникът на отбраната посочи, че бройката ще бъде адекватна на мигрантския натиск - колкото повече мигранти, толкова повече военни и гранични полицаи. Той посочи, че преди близо месец сериозно е увеличен броят на военните и в момента има близо 400 души на границата. Началникът на отбраната обясни, че на срещата в Министерския съвет са обсъдили темата за флотилия в Черно море и премиерът Бойко Борисов ясно е изразил българската позиция, че искаме Черно море да бъде зона без напрежение. Обсъждахме и въпросите с евентуално увеличаване на мигрантската вълна при определени условия, добави той. НАТО не може да окаже помощ на нашата сухопътна граница при бежанска вълна, не това е мисията на Алианса, обясни ген. Попов. Флотилия в Черно море няма да има, но България може да поиска същата помощ като Гърция при увеличена мигрантска вълна с много кораби и лодки, които евентуално могат да превозват бежанци, обясни той. Засега това не е така, уточни началникът на отбраната...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците съобщават също, че България е предала на Турция още двама нейни граджани.

„Двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка в Турция, са заловени в България и предадени на турските власти през границата при Капитан Андреево – Капъкуле, предаде БГНЕС. От кратките съобщения в турските медии не става ясно кога точно са избягали от крайграничния град Къркларели /Лозенград/, кога и къде у нас са открити, и по каква процедура са предадени от българските власти. В. „Йени шафак“ днес под заглавие „Опаковаха ги в България“ посочва, че Р.И. и С.К. са членове на крилото на считаната за терористична организация ПКК – КСК /Koma Ciwaken Kürdistan – Съюз на кюрдските общности с лидер Мурат Карайълан, в когото заточеният на остров Имралъ Абдуллах Йоджалан вижда премиера на държавата Кюрдистан, б.а./. Двамата са преминали незаконно през българо-турската граница, но не става ясно къде в България са се укрили...” – в. „Труд”.

„Под заглавие „Опаковаха ги в България“, турският вестник „Йени шафак“ съобщи, че България е заловила и предала на Турция при ГКПП "Капитан Андреево" двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка. Р.И. и С.К. всъщност са членове на крилото на считаната за терористична организация в Турция - ПКК–КСК /Koma Ciwaken K?rdistan – Съюз на кюрдските общности/. Кюрдската организация с лидер Мурат Карайълан се бори за независимост на Кюрдистан. Намиращият се в затвора на остров Имралъ шеф на ПКК Абдуллах Йоджалан, вижда Мурат Карайълан като премиер на бъдещата независима държава Кюрдистан.” – в. „Сега”.

„Двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка в Турция, са заловени в България и предадени на турските власти през границата... Екипите на жандармерията и полицията в Къркларели са провели съвместна операция по издирването им, а българските власти са ги предали обратно вчера. поред „Haberler.com“ това е станало вчера към обед. В информацията от три изречения става ясно, че терористите са преминали медицински преглед в държавната болница в Къркларели /Лозенград/, след което са отведени за разпити в дирекцията на полицията. Одринският сайт „Edirne aktuel.com“ информира, че „у комшиите са заловени кюрдски сепаратисти“, но не дава повече яснота около събитието и се позовава на кратката сводка от Анадолската агенция. По същия начин, изключително кратко и без всякакви подробности турските медии съобщиха за предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк, който бе поискал политическо убежище у нас, но тихомълком българските власти го доставиха на дежурния граничен офицер на Капъкуле. Припомняме, че в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов разкри, че по подобен начин са депортирани 25 000 души от страната и Абдуллах Бююк е само един от тях. През последното денонощие граничните полицаи са предотвратили незаконното преминаване през българо-турската граница на 140 нелегални мигранти...” – в. „24 часа”.

Вестниците проследяват и скандално спечелена обществена поръчка за превоз на бежанци от човек, който е обвинен в незаконен трафик на мигранти.

„Обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на Главна дирекция "Гранична полиция" за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната, съобщи Дарик-Бургас. Договорът с управителя на фирмата "Еделвайс 0707" за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС и за срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на 8 август т.г. Разследване на Дарик-Бургас установило обаче, че победителят в конкурса е хванат от полицията да превозва нелегални чужденци. 42 дни по-рано, докато тече процедурата за избор на изпълнителя на обществената поръчка, управителят на фирма "Еделвайс 0707" 34-годишният Григор Тошков Григоров от с. Алдомировци, община Сливница, е спрян за проверка от полицията на пътя Резово-Бургас в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево. Григоров управлявал туристически автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца, до един - без документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак. Мъжът е задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение по чл.281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест. Григоров е присъствал на заседания на комисията - представители на Главна дирекция "Гранична полиция"... Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него...” – в. „Сега”.  

„По разпореждане на ръководството на МВР започва обстойна проверка и преглед на процедурата по сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната, съобщи пресцентърът на вътрешното ведомство. По-рано днес радио "Дарик" съобщи, че "Гранична полиция" преди дни е сключила договор за превоз на незаконно влезли в страната мигранти с дружество, чийто собственик е уличен в нелегален трафик. Според публикацията, докато е траела процедурата по обществената поръчка, мъжът е прехвърлил фирмата на баща си, но превозното средство, с което е кандидатствал, се намира все още на паркинга на полицията в Царево.” – в. „Дневник”.

В. „Стандарт” съобщава, че кандидат-президентите на РБ ще бъдат подложени на „изпит” във вторник:
„Реформаторският блок ще препита набелязаните си кандидати за "Дондуков" 2 на 16 август, вторник. През идната седмица от блока трескаво ще продължат подготовката си за вота, като най-важната им цел остава издигането на тяхна обща кандидатпрезидентска двойка. Партиите от блока успяха окончателно "да си стиснат ръцете" за единно явяване на заседание на Изпълнителния си съвет миналия вторник. Тогава от РБ обявиха, че ще играят за президентския пост с една обща кандидатура. На срещата на "Раковски" 134 обаче бе отхвърлена идеята на военния министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев - РБ да се яви заедно с ГЕРБ на изборите. Целта е на предстоящото заседание на ИБ да се чуе визията за президентската институция на всеки един от седемте посочени до сега имена за кандидати. Така самите партии ще могат да преминат към избор и евентуално да обявят своя човек за "Дондуков" 2 до 25 август. В хода на избора си на кандидат от СДС, ДСБ и ДБГ настояха номинацията да остане "в ръцете" на Гражданския съвет. От там излъчиха бившия икономически министър в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков и народния представител Гроздан Караджов. От БЗНС номинираха бившия ни национален представител във Военния комитет на НАТО ген. Съби Събев, от НПСД заложиха на лидера си Корман Исмаилов, а от партията на Меглена Кунева подкрепиха избраното от интелектуалци име на скулптора проф. Велислав Минеков. Членуващата в РБ партия на депутата Борислав Великов - БНД, посочи двама кандидати - председателя на 39-ото народно събрание проф. Огнян Герджиков и ексшефа на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Димо Гяуров. От сега е ясно обаче, че проф. Герджиков няма да приеме битката за "Дондуков" 2 и съответно няма да се яви на реформаторския "изпит". В отворено писмо до медиите той помоли - "името му да не се използва за кандидатпрезидентската кампания.”

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини