Връщаме си лиценза за ремонт на самолети и хеликоптери

Трябва да си върнем лиценза за ремонт на самолети и вертолети и те да се ремонтират в България, а не в Полша, обяви премиерът Бойко Борисов.

Пред Нова телевизия премиерът разкри, че вчерадошло писмо от Русия с покана да се започнат разговори за връщане на лиценза на „Авионамс” за ремонт на руските ни самолети. 

Той припомни, че през 2012 година завода е бил приватизиран и изгубил лиценз да се ремонтират МиГ-овете и Су-тата ни.

„Авионамс" е компания, която предлага модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39.

Заводът е разположен на стотици декари на самата писта на летище „Граф Игнатиево". Работеше се това летище да бъде закрито и да започнем да ремонтираме самолетите и Миг-овете в Полша, каза още Борисов. 

"Едно толкова прагматично решение да не пращаш самолетите в Полша и да харчиш пари за това и те след това да взимат части от Русия и да ги връщат в Полша и да идват в България да се правят тук. Ние правим всички ремонти, а двигателите се пращат в Русия да се ремонтират, а на българските самолети отиват да се ремонтират в Полша. Ето това се казва глупост!", ядоса се премиерът.

В началото на август държавата си откупи "Авионамс" за 29 млн. лв. През 2008 година „Авионамс” бе приватизиран на 65%, а през 2012 година изцяло. Компанията бе купена от Цветан Василев. 

До сделката се стигна, след като частен съдебен изпълнител обяви за продан акциите в завода на "Хедж инвестмънт България" заради дълг на свързаната с банкера компания към КТБ.

"Авионамс" беше част от пакетната сделка заедно с БТК, Дунарит, НУРТС, с която миналата година Василев се опита да прехвърли ценните активи на белгиеца Пиер Луврие. Сделката обаче пропадна. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини