Барак Обама отново атакува Русия за действията й в Сирия

Президентът Барак Обама похвали напредъка, който САЩ и съюзниците им са постигнали във военната кампания против "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и БТА.

Той повтори известните позиции на Вашингтон за разногласията с Москва в борбата против джихадистите. По-рано вчера пък Русия за пореден път насочи вниманието каква "умерена опозиция" в сирийския конфликт САЩ подкрепят политически и военно.
Руското външно министерство обвини по-конкретно Вашингтон, че поддържа бунтовници, които използват отровен газ срещу цивилни, а от въздушните му удари загиват стотици хора, предаде по-рано Ройтерс.

Говорителката на министерството Мария Захарова нарече подкрепяните от САЩ бунтовници "животни".

Думите на Захарова подчертават сериозното разделение между Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

"Ще продължим да преследваме агресивно ИД по всеки фронт от тази кампания", заяви Обама снощи на пресконференция в Пентагона.

Сирийското правителство продължава да нарушава въведеното примирие, а действията на Русия повдигат въпроса за намеренията й в Сирия, добави той.

Недоверие към Путин

"САЩ остават готови да работят с Русия за намаляване на насилието и укрепване на усилията ни срещу ИД и Ал Каида в Сирия, но до момента Русия не е предприела необходимите стъпки. Време е Русия да покаже, че подхожда сериозно към постигането на тези цели", каза Обама.

Президентът на САЩ заяви, че няма доверие във волята за сътрудничество на руския президент Владимир Путин за решение на сирийския конфликт, предаде АФП.

"Не съм сигурен, че можем да имаме доверие на Русия и на Владимир Путин и затова трябва да преценим дали можем да постигнем истинско спиране на бойните действия или не. Русия може би не е в състояние да постигне това, било защото не иска, било защото няма достатъчно влияние върху (сирийския президент Башар) Асад. Ще направим оценка на това", каза Обама.

Терористите могат да ударят САЩ

Терористите все още могат да организират малки нападения в САЩ, но вече не са толкова заинтересовани в широкомащабни атаки, заяви Обама, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до заплахата, която представлява ИД за нашата страна, смятам, че тя е сериозна. Те не се интересуват от широкомащабни атаки като атентатите от 11 септември, защото са разбрали какво внимание могат да получат с извършването на малки нападения с пистолети, автомати или, като в Ница във Франция, с камион", каза президентът на САЩ.

"Има реална възможност единаци или малки групи да извършват нападения, при които биват убити хора – поясни Обама. - Затова нашите разузнавателни служби, правоохранителни органи и военни сили работят денонощно да засекат потенциални атаки, да разкрият хора, които са подложени за промиване на мозъка от ИД".

Президентът увери, че тези действия се извършват съобразно закона и презумпцията за невиновност.

Арестуван е джихадист от Северна Каролина

Американските власти арестуваха жител на щата Северна Каролина, обвинен в подготовка на терористични актове, съобщиха АП и ТАСС, позовавайки се на правосъдното министерство.

35-годишният Ерик Джамал Хендрикс се е опитвал да набира и обучава хора за нападения в САЩ от името на "Ислямска държава".

Той е контактувал с двама мъже, нападнали  през май м. г. в Тексас проява, на която били изложени карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед. Те били убити от полицай, който случайно присъствал там.

До Хендрикс органи на закона стигнали чрез негов съучастник. Той пък бил задържан през юни 2015-а, след като купил автомат и патрони от полицай под прикритие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини