Бан Ки-мун ще носи олимпийския факел в Рио де Жанейро

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участва в откриването на 31-те олимпийски игри в Рио де Жанейро, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Бан ще лети за Рио в сряда през нощта, а в петък ще участва в щафетата с олимпийския огън, каза говорителят му Стефан Дюжарик.

Генералният секретар ще посети олимпийското село и ще се срещне със спортисти, включително с първия в историята олимпийски отбор на бежанците. Десетчленният отбор включва двама състезатели от Сирия, петима от Южен Судан, двама от Конго и един от Етиопия.

Бан Ки-мун взе участие в носенето на олимпийския огън на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. и на зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

В петък през нощта Бан ще участва в среща на държавните глави, на която домакин е временният бразилски президент Мишел Темер.

На откриването на олимпийските игри ще присъстват 46 държавни и правителствени ръководители. Сред тях са президентът на Франция Франсоа Оланд, на Аржентина Маурисио Макри и на Колумбия Хуан Мануел Сантос, както и премиерът на Италия Матео Ренци, посочва Франс прес.

Американската делегация ще води държавният секретар Джон Кери.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини