Игра на мравки: два нови вида кръстени на драконите на Денерис Таргариен

Те приличат толкова много на дракони, че учените ги кръстиха на два от огнедишащите зверове от Игра на тронове.

Двата новооткрити вида мравки от Папуа Нова Гвинея, нарчени Pheidole drogon и Pheidole viserion се отличават с остри шипове по гърбовете и раменете си, както и с необичаен вид мускули под тях.

Първоначално учените смятаха, че шиповете са еволюирали като средство за защита срещу хищници. Но откритите мускули в и под бодлите ги навеждат на мисълта, че е възможно да поддържат често несъразмерно големите глави на мравките.

Екипът учени започнал търсенето на бодливи мравки Pheidole с големи рамене и шипове по гърбовете в музейни колекции в САЩ и Япония. Изследователите използвали техниката микротомография, за да погледнат в екзоскелета и телата на мравките с различен социален статус.

Голяма част от колониите мравки Pheidole имат властваща кралица, обикновени работници и по-мускулести работници, наречени войници. Последните се отличават с големи глави и масивни челюсти, използвани за натрошаване на семена, прекалено твърди за обикновените работници. Мускулите в по-големите глави на войниците им помагат да вдигат по-тежки обекти.

Според оглавяващия изследването Ели Сарант от Института по наука и технологии възможно е новооткритите мускули да означават, че шиповете също играят роля в поддържането на огромните глави.

Според него шиповете действат като вид защитен механизъм, но по интересен е въпросът как са еволюирали. Възможно е да са се сдобили с още едно предимство. Шиповете в задната част на тялото не разполагат с мускули, за разлика от тези върху раменете. Това подсказва, че мускулите вероятно служат като вид опорен механизъм за главите на войниците.

Нужни са още изследвания, за да бъде подкрепена официално тази теория, защото обикновените работници също имат шипове, въпреки че главите им са по-малки от тези на войниците.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини